Kwadrat liczby całkowitej
- karolex123
- Użytkownik
- Posty: 751
- Rejestracja: 22 gru 2012, o 11:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: somewhere
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 127 razy
Kwadrat liczby całkowitej
Pokazać, że liczba \(\displaystyle{ 3m+2}\) nie jest kwadratem żadnej liczb całkowitej dla \(\displaystyle{ m \in N}\).
- Igor V
- Użytkownik
- Posty: 1605
- Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 604 razy
Kwadrat liczby całkowitej
Załóżmy niewprost że istnieje taka liczba \(\displaystyle{ k\in \ZZ}\) ,że:
\(\displaystyle{ 3m+2=k^2}\)
Wtedy więc :
\(\displaystyle{ m= \frac{k^2-2}{3}}\)
I teraz najprościej sprawdzić dla różnych postaci liczb całkowitych podzielnych i niepodzielnych przez 3 :\(\displaystyle{ k=3a}\),\(\displaystyle{ k=3a+1}\) i \(\displaystyle{ k=3a+2}\) , \(\displaystyle{ a\in \ZZ}\) (te postacie liczby \(\displaystyle{ k}\) ,obejmują wszystkie liczby całkowite).I zobaczysz że za każdym razem wychodzi \(\displaystyle{ m\not\in \NN}\) ,więc sprzeczność z założeniem.
-- 6 sie 2014, o 15:08 --
Lider_M, trochę mnie wyprzedził
\(\displaystyle{ 3m+2=k^2}\)
Wtedy więc :
\(\displaystyle{ m= \frac{k^2-2}{3}}\)
I teraz najprościej sprawdzić dla różnych postaci liczb całkowitych podzielnych i niepodzielnych przez 3 :\(\displaystyle{ k=3a}\),\(\displaystyle{ k=3a+1}\) i \(\displaystyle{ k=3a+2}\) , \(\displaystyle{ a\in \ZZ}\) (te postacie liczby \(\displaystyle{ k}\) ,obejmują wszystkie liczby całkowite).I zobaczysz że za każdym razem wychodzi \(\displaystyle{ m\not\in \NN}\) ,więc sprzeczność z założeniem.
-- 6 sie 2014, o 15:08 --
Lider_M, trochę mnie wyprzedził
Ostatnio zmieniony 6 sie 2014, o 16:12 przez Igor V, łącznie zmieniany 1 raz.
- karolex123
- Użytkownik
- Posty: 751
- Rejestracja: 22 gru 2012, o 11:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: somewhere
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 127 razy
Kwadrat liczby całkowitej
Hmm... Za bardzo nie wiem jak to udowodnić, ale spróbowałem tak:
Rozpatruję kwadraty liczb:
1) \(\displaystyle{ 3n \rightarrow (3n) ^{2}=9n ^{2}}\)
Reszta z dzielenia przez trzy jest równa \(\displaystyle{ 0}\).
2) \(\displaystyle{ 3n+1 \rightarrow (3n+1) ^{2}=9n ^{2}+6n+1}\)
Reszta z dzielenia przerz trzy jest równa \(\displaystyle{ 1}\).
3) \(\displaystyle{ 3n+2 \rightarrow (3n+2) ^{2}=9n ^{2}+12n+3+1}\)
Reszta z dzielenia przez trzy wynosi \(\displaystyle{ 1}\).
Wobec tego kwadrat dowolnej liczby całkowitej nie może przy dzieleniu przez \(\displaystyle{ 3}\) dawać resztę równą \(\displaystyle{ 2}\), stąd liczba \(\displaystyle{ 3m+2}\) nie może być kwadratem liczb całkowitej.
Tak jest ok?
Rozpatruję kwadraty liczb:
1) \(\displaystyle{ 3n \rightarrow (3n) ^{2}=9n ^{2}}\)
Reszta z dzielenia przez trzy jest równa \(\displaystyle{ 0}\).
2) \(\displaystyle{ 3n+1 \rightarrow (3n+1) ^{2}=9n ^{2}+6n+1}\)
Reszta z dzielenia przerz trzy jest równa \(\displaystyle{ 1}\).
3) \(\displaystyle{ 3n+2 \rightarrow (3n+2) ^{2}=9n ^{2}+12n+3+1}\)
Reszta z dzielenia przez trzy wynosi \(\displaystyle{ 1}\).
Wobec tego kwadrat dowolnej liczby całkowitej nie może przy dzieleniu przez \(\displaystyle{ 3}\) dawać resztę równą \(\displaystyle{ 2}\), stąd liczba \(\displaystyle{ 3m+2}\) nie może być kwadratem liczb całkowitej.
Tak jest ok?