algorytm Euklidesa - wszystkie rozwiązania równania

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Vanitas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 25 cze 2014, o 22:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wro

algorytm Euklidesa - wszystkie rozwiązania równania

Post autor: Vanitas »

Wyznacz wszystkie rozwiązania w pierścieniu \(\displaystyle{ \mathbb{Z}}\) równania \(\displaystyle{ 127 \cdot x + 23 \cdot y = 5}\).
Potrafię wyznaczyć jedno rozwiązanie:
\(\displaystyle{ 127 \div 23 = 5 \ (reszta \ 12) \\
23 \div 12 = 1 \ (reszta \ 11) \\
12 \div 11 = 1 \ (reszta \ 1) \\
11 \div 1 = 11 \ (reszta \ 0)}\)


\(\displaystyle{ 1 = 12 - 11 = 12 - (23 - 12) = 12 - 23 + 12 = 12 - 23 + 127 - 5 \cdot 23 = 12 + 127 - 6 \cdot 23 = 127 - 5 \cdot 23 + 127 - 6 \cdot 23 = 2 \cdot 127 - 11 \cdot 23}\)
stąd
\(\displaystyle{ 5 = 10 \cdot 127 - 55 \cdot 23}\)
Więc rozwiązaniem jest
\(\displaystyle{ \begin{cases} x = 10 \\ y = -55 \end{cases}}\)

W jaki sposób wyznaczyć wszystkie rozwiązania?
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

algorytm Euklidesa - wszystkie rozwiązania równania

Post autor: Ponewor »

Reszta się zgadza z dokładnością do modulo.
Wystarczy wziąć \(\displaystyle{ x=23k+10}\) i \(\displaystyle{ 127k-55}\).
ODPOWIEDZ