Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
-
HuBson
- Użytkownik
- Posty: 166
- Rejestracja: 13 kwie 2012, o 00:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 14 razy
Post
autor: HuBson »
Czy prawdą jest że \(\displaystyle{ a|b^2 \wedge b|a^2 \Rightarrow a=b}\) dla a,b całkowitych?
-
sushi
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Post
autor: sushi »
\(\displaystyle{ a=2}\)
\(\displaystyle{ b=4}\)