rozwiaz rownanie

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Spadomiś
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 5 lut 2007, o 19:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Z dawien dawna
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 8 razy

rozwiaz rownanie

Post autor: Spadomiś »

hej mam problem z tym zadaniem \(\displaystyle{ 6x + 3 = 12mod30}\) bede wdzięczna za wszystkie wskazówki bo nie wiem od czego zacząć
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

rozwiaz rownanie

Post autor: Tristan »

Mamy do czynienia z kongruencją \(\displaystyle{ 6x \equiv 9 (\mod 30)}\). Jednak z własności kongruencji jeśli liczba x spełnia tę kongruencję, to przy pewnym całowitym y musi zachodzić równość \(\displaystyle{ 6x-9=30y}\), czyli \(\displaystyle{ 6x-30y=9}\). Czyli tak naprawdę rozważamy równanie diofantyczne stopnia pierwszego o dwóch niewiadomych i z własności tychże równań wiemy, że równanie \(\displaystyle{ ax+by=c}\) ma rozwiązanie, jeśli \(\displaystyle{ (a,b)|c}\). Jednak \(\displaystyle{ (6,-30)=(6,30)=6}\), a 6 nie dzieli 9. Czyli dana kongruencja nie ma rozwiązań w liczbach całkowitych.
Spadomiś
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 5 lut 2007, o 19:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Z dawien dawna
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 8 razy

rozwiaz rownanie

Post autor: Spadomiś »

dzięki
ODPOWIEDZ