Dowód pewnej elementarnej własności
-
- Użytkownik
- Posty: 104
- Rejestracja: 7 kwie 2014, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 4 razy
Dowód pewnej elementarnej własności
W jaki sposób wykazać, że każdą liczbę naturalną większą od \(\displaystyle{ 7}\) można przedstawić w postaci \(\displaystyle{ n = 5k+3l}\) gdzie \(\displaystyle{ k, l \in \NN}\) ?
Ostatnio zmieniony 15 lip 2014, o 01:47 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] . Liczby naturalne : \NN
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 199
- Rejestracja: 24 maja 2012, o 23:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 30 razy
Dowód pewnej elementarnej własności
Na kilka sposobów. Można indukcyjnie, można przyjrzeć się jak wygląda reszta z dzielenia liczb przez \(\displaystyle{ 3}\) i \(\displaystyle{ 5}\)...
- Chewbacca97
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 120 razy
Dowód pewnej elementarnej własności
Przedstawiony problem znany jest jako Problem Frobeniusa (lub pod bardziej wdzięczną nazwą: Chicken McNugget Theorem).
Twierdzenie: Jeśli dane są dwie liczby względnie pierwsze \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\), to dla każdej liczby naturalnej \(\displaystyle{ n \ge (a-1)(b-1)}\) istnieją takie liczby naturalne \(\displaystyle{ k}\) i \(\displaystyle{ l}\), że \(\displaystyle{ n=ak+bl}\). Dowód tego twierdzenia znajdziesz tutaj: .
Aby obliczyć liczbę, począwszy od której każdą liczbę naturalną można przedstawić w postaci \(\displaystyle{ n=ak+bl}\), należy policzyć \(\displaystyle{ n=(a-1)(b-1)}\).
Czyli \(\displaystyle{ n=(5-1)(3-1)}\), skąd \(\displaystyle{ n=8}\). I stąd każdą liczbę naturalną większą od 7 można przedstawić w postaci \(\displaystyle{ n=5k+3l}\), gdzie \(\displaystyle{ k,l \in N}\).
Moim zdaniem warto również zajrzeć tutaj:.
Twierdzenie: Jeśli dane są dwie liczby względnie pierwsze \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\), to dla każdej liczby naturalnej \(\displaystyle{ n \ge (a-1)(b-1)}\) istnieją takie liczby naturalne \(\displaystyle{ k}\) i \(\displaystyle{ l}\), że \(\displaystyle{ n=ak+bl}\). Dowód tego twierdzenia znajdziesz tutaj: .
Aby obliczyć liczbę, począwszy od której każdą liczbę naturalną można przedstawić w postaci \(\displaystyle{ n=ak+bl}\), należy policzyć \(\displaystyle{ n=(a-1)(b-1)}\).
Czyli \(\displaystyle{ n=(5-1)(3-1)}\), skąd \(\displaystyle{ n=8}\). I stąd każdą liczbę naturalną większą od 7 można przedstawić w postaci \(\displaystyle{ n=5k+3l}\), gdzie \(\displaystyle{ k,l \in N}\).
Moim zdaniem warto również zajrzeć tutaj:
Kod: Zaznacz cały
http://www.deltami.edu.pl/temat/matematyka/teoria_liczb/2014/03/31/Kraina_dwoch_monet/
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
Dowód pewnej elementarnej własności
Chewbacca97, a czy \(\displaystyle{ k,l}\) nie powinny przypadkiem być liczbami całkowitymi ?
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Dowód pewnej elementarnej własności
Jeżeli dopuścisz \(\displaystyle{ k,l}\) całkowite, to każdą liczbę całkowitą da się zapisać w postaci \(\displaystyle{ 5k+3l}\), ponieważ 5 i 3 są względnie pierwsze.