Witajcie, mam problem z kongruencjami. Nie wiem jak się zabrać za przykład. Czytałem, że trzeba użyć rozszerzonego algorytmu euklidesa, ale nie potrafię zrozumieć zapisów na wikipedii.
\(\displaystyle{ 9x\equiv 9 \pmod{25}}\)
Kongruencja, jak się za to zabrać?
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11374
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3153 razy
- Pomógł: 747 razy
Kongruencja, jak się za to zabrać?
Jesli \(\displaystyle{ 9(x-1)}\) dzieli sie przez 25, to \(\displaystyle{ x-1}\) tez. stad wynik: \(\displaystyle{ x \equiv 1 \ (mod \ 25)}\)mam problem z kongruencjami.
-
- Użytkownik
- Posty: 147
- Rejestracja: 10 lut 2010, o 20:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowe
- Podziękował: 17 razy
Kongruencja, jak się za to zabrać?
Ok, ale jak się do tego zabrać jeżeli miałbym skorzystać z algorytmu euklidesa? Co jeżeli zamiast \(\displaystyle{ 9x}\) bylo \(\displaystyle{ 8x}\)
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Kongruencja, jak się za to zabrać?
Wtedy można by np. pomnożyć przez \(\displaystyle{ 19}\) stronami i zredukować wielokrotności \(\displaystyle{ 25}\) po obu stronach, co dałoby bodajże \(\displaystyle{ 2x\equiv 21 \pmod{25}}\), następnie pomnożyć stronami przez \(\displaystyle{ 13}\) i masz \(\displaystyle{ x\equiv 23\pmod{25}}\) (pewnie można szybciej, ale wcześnie jest). Ogólnie często można zgadnąć, że warto przez coś pomnożyć kongruencję/coś dodać stronami/odjąć stronami, ale chyba nie o to pytałeś.Lukassz pisze:Co jeżeli zamiast\(\displaystyle{ 9x}\) bylo \(\displaystyle{ 8x}\)
Otóż weźmy ten przypadek równania \(\displaystyle{ 8x\equiv 9\pmod{25}}\). Ponieważ \(\displaystyle{ (8,25)=1}\), więc istnieje takie \(\displaystyle{ 0<q<25}\), że \(\displaystyle{ 8q\equiv1\pmod{25}}\). Znajdujemy je posiłkując się algorytmem Euklidesa dla \(\displaystyle{ 8}\) i \(\displaystyle{ 25}\). \(\displaystyle{ 25=3 \cdot 8+1}\) (ludzie z UWr, zróbcie przysługę pierwszorocznym z matmy i zabierzcie KiERP B Sz.P. Doktorowi Galowi i Sz.P.Doktorowi Mincerowi) Przerzucając \(\displaystyle{ 25}\) na prawą stronę, zaś \(\displaystyle{ 3 \cdot 8}\) na lewą, mamy \(\displaystyle{ -3 \cdot 8=-25+1}\). \(\displaystyle{ -3\equiv22\pmod{25}}\), więc szukaną liczbą jest \(\displaystyle{ 22}\). Mnożąc teraz początkowe równanie stronami przez \(\displaystyle{ 22}\), dostajemy \(\displaystyle{ x\equiv198\pmod{25}}\), co po redukcji wielokrotności \(\displaystyle{ 25}\) po prawej stronie daje \(\displaystyle{ x\equiv23\pmod{25}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 147
- Rejestracja: 10 lut 2010, o 20:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowe
- Podziękował: 17 razy
Kongruencja, jak się za to zabrać?
Ok. Tylko nie rozumiem tego przerzucenia. Tutaj miałem taki przykład i zrobiłem to tak:
\(\displaystyle{ 99x \equiv 1(mod13)}\)
\(\displaystyle{ 99=7\cdot 13+8\\
13=1\cdot 8+5\\
8 = 1\cdot 5+3\\
5=1\cdot 3+2\\
3=1\cdot 2+1\\
1=3-2=3-(5-3)=2\cdot 3-5=2(8-5)-5=2\cdot 8-3\cdot 5=2\cdot 8-3(13-8)=5\cdot 8-3\cdot 13=5\cdot (99-7\cdot 13)-3\cdot 13=5\cdot 99-38\cdot 13}\)
Nie wiem tylko co zrobić dokładnie z końcowym wynikiem.
\(\displaystyle{ 99x \equiv 1(mod13)}\)
\(\displaystyle{ 99=7\cdot 13+8\\
13=1\cdot 8+5\\
8 = 1\cdot 5+3\\
5=1\cdot 3+2\\
3=1\cdot 2+1\\
1=3-2=3-(5-3)=2\cdot 3-5=2(8-5)-5=2\cdot 8-3\cdot 5=2\cdot 8-3(13-8)=5\cdot 8-3\cdot 13=5\cdot (99-7\cdot 13)-3\cdot 13=5\cdot 99-38\cdot 13}\)
Nie wiem tylko co zrobić dokładnie z końcowym wynikiem.
Ostatnio zmieniony 24 maja 2014, o 12:24 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Kongruencja, jak się za to zabrać?
Skoro \(\displaystyle{ 1=5\cdot 99-38\cdot 13}\), to po wzięciu obu stron równości modulo \(\displaystyle{ 13}\) dostaniemy:
\(\displaystyle{ 1\equiv 5\cdot 99\pmod{13}}\)
co oznacza, że jeśli wyjściową kongruencję przemnożymy stronami przez \(\displaystyle{ 5}\), to po lewej stronie zostanie \(\displaystyle{ 1\cdot x= x}\).
Można było też przez zaprzęgnięciem algorytmu Euklidesa zastąpić \(\displaystyle{ 99}\) przez \(\displaystyle{ 99-7\cdot 13 = 8}\) otrzymując kongruencję:
\(\displaystyle{ 8x\equiv 1\pmod{13}}\)
Q.
\(\displaystyle{ 1\equiv 5\cdot 99\pmod{13}}\)
co oznacza, że jeśli wyjściową kongruencję przemnożymy stronami przez \(\displaystyle{ 5}\), to po lewej stronie zostanie \(\displaystyle{ 1\cdot x= x}\).
Można było też przez zaprzęgnięciem algorytmu Euklidesa zastąpić \(\displaystyle{ 99}\) przez \(\displaystyle{ 99-7\cdot 13 = 8}\) otrzymując kongruencję:
\(\displaystyle{ 8x\equiv 1\pmod{13}}\)
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 147
- Rejestracja: 10 lut 2010, o 20:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowe
- Podziękował: 17 razy
Kongruencja, jak się za to zabrać?
Tego tylko nie rozumiem. Przy końcowym wyniku zawsze mam podstawić (zastąpić) modulo?Qń pisze:Skoro \(\displaystyle{ 1=5\cdot 99-38\cdot 13}\), to po wzięciu obu stron równości modulo \(\displaystyle{ 13}\) dostaniemy:
\(\displaystyle{ 1\equiv 5\cdot 99\pmod{13}}\)