Ostatnia cyfra liczby
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 2 gru 2013, o 09:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 18 razy
Ostatnia cyfra liczby
Wyznaczyc ostatnia cyfre liczby \(\displaystyle{ 1007^{11111} + 1003^{22222}}\) zapisanej w ukladzie dziesietnym.
-
- Użytkownik
- Posty: 229
- Rejestracja: 3 cze 2012, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 32 razy
Ostatnia cyfra liczby
Podnieś 1007 do kolejnych potęg a zauważysz że od potęgi piątej ostania cyfra się powtarza
z 1003 jest tak samo.
\(\displaystyle{ 11111=4(2777)+3}\) czyli ostatnią cyfrą liczby \(\displaystyle{ 1007^{11111}}\) będzie 3
\(\displaystyle{ 22222=4(5555)+2}\) czyli ostatnią cyfrą liczby \(\displaystyle{ 1003^{22222}}\) będzie ?
z 1003 jest tak samo.
\(\displaystyle{ 11111=4(2777)+3}\) czyli ostatnią cyfrą liczby \(\displaystyle{ 1007^{11111}}\) będzie 3
\(\displaystyle{ 22222=4(5555)+2}\) czyli ostatnią cyfrą liczby \(\displaystyle{ 1003^{22222}}\) będzie ?
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 2 gru 2013, o 09:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 18 razy
Ostatnia cyfra liczby
ostatnia cyfra liczby \(\displaystyle{ 1003^{22222}}\) bedzie 9
a ostatnia cyfra liczby \(\displaystyle{ 1007^{11111} + 1003^{22222}}\) bedzie 2
tak??
a jest jakis sposob rozwiazania tego bez urzycia kalukaltora ?
owszem, moge to policzyc mnozenie zrobic gdzies na marginesie, ale tak pytam z ciekawosci
a ostatnia cyfra liczby \(\displaystyle{ 1007^{11111} + 1003^{22222}}\) bedzie 2
tak??
a jest jakis sposob rozwiazania tego bez urzycia kalukaltora ?
owszem, moge to policzyc mnozenie zrobic gdzies na marginesie, ale tak pytam z ciekawosci
-
- Użytkownik
- Posty: 229
- Rejestracja: 3 cze 2012, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 32 razy
Ostatnia cyfra liczby
Tak, jeżeli chodzi o ostatnią cyfrę, to wystarcz podnosić ostatnią cyfrę aż zacznie sie powtarzać
Jeśli chodzi o dwie ostatnie, to podnosimy 2 ost. cyfry, jeśli o trzy to 3 itd
Jeśli chodzi o dwie ostatnie, to podnosimy 2 ost. cyfry, jeśli o trzy to 3 itd