Punkt wymierny na okręgu.
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 22 kwie 2014, o 13:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 10 razy
Punkt wymierny na okręgu.
Udowodnij, że na okręgu o równaniu \(\displaystyle{ (x- \sqrt{2} )^2+(y- \sqrt{2} )^2=4}\) leży dokładnie jeden punkt o współrzędnych wymiernych.
- Lider_M
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
Punkt wymierny na okręgu.
Tym punktem jest \(\displaystyle{ (0,0)}\). Poprowadźmy proste \(\displaystyle{ y=tx}\), będziemy dzięki tej prostej znajdować drugi punkt na okręgu - będzie to \(\displaystyle{ \left(x,tx\right)}\), gdzie \(\displaystyle{ x=2\sqrt{2}\frac{t+1}{t^2+1}}\).
Stąd już prosto udowodnić tezę.
Stąd już prosto udowodnić tezę.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Punkt wymierny na okręgu.
Można też wprost:
\(\displaystyle{ x ^{2}-2 \sqrt{2}x +2+ y ^{2}-2 \sqrt{2}y +2=4}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}-2 \sqrt{2}x + y ^{2}-2 \sqrt{2}y =0}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}+ y ^{2}=2 \sqrt{2}\left( x+y\right)}\)
Jeśli x i y są wymierne to lewa strona jest wymierna oraz suma x+y jest wymierna.
Kiedy iloczyn wymiernej i niewymiernej (prawa strona)jest wymierny (strona lewa)? Tylko gdy wymierną jest zero.
A skoro prawa strona jest zerem jedyną parą liczb ze strony lewej to spełniających są dwa zera.
\(\displaystyle{ x ^{2}-2 \sqrt{2}x +2+ y ^{2}-2 \sqrt{2}y +2=4}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}-2 \sqrt{2}x + y ^{2}-2 \sqrt{2}y =0}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}+ y ^{2}=2 \sqrt{2}\left( x+y\right)}\)
Jeśli x i y są wymierne to lewa strona jest wymierna oraz suma x+y jest wymierna.
Kiedy iloczyn wymiernej i niewymiernej (prawa strona)jest wymierny (strona lewa)? Tylko gdy wymierną jest zero.
A skoro prawa strona jest zerem jedyną parą liczb ze strony lewej to spełniających są dwa zera.