względna pierwszość wyrazów ciągu

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
JQR
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 22 kwie 2014, o 13:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 10 razy

względna pierwszość wyrazów ciągu

Post autor: JQR »

Niech \(\displaystyle{ \left( a_n\right)}\) będzie ciągiem określonym wzorami:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_1=2 \\ a_{n+1}=a_n^2-a_n+1 \end{cases}}\).
Udowodnić, że każde dwa wyrazy tego ciągu są względnie pierwsze.
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

względna pierwszość wyrazów ciągu

Post autor: Ponewor »

Udowodnij, że \(\displaystyle{ a_{n+1}=a_{1}a_{2}\cdot\ldots\cdot a_{n}+1}\)
ODPOWIEDZ