Sprawdzenie czy funkcja jest homogeniczna.

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
hubertg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 308
Rejestracja: 3 lut 2009, o 19:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 115 razy

Sprawdzenie czy funkcja jest homogeniczna.

Post autor: hubertg »

Cześć!

\(\displaystyle{ \overline{x}}\) jest środkiem ciężkości w kierunku \(\displaystyle{ x}\)

\(\displaystyle{ \overline{x} = \frac{\sum_{x=1}^{k}xD(x)}{ \sum_{x=1}^{k}D(x)}}\)

\(\displaystyle{ f(p) = \frac{\sum_{x=1}^{k} \left [ (x-\overline{x})^pD(x) \right ]}{\left [\sum_{x=1}^{k} (x-\overline{x})^0 D(x) \right ]^{p+1}}}\)

Udowodnić, że \(\displaystyle{ f(\lambda p) = \lambda ^ {\Delta} f(p)}\), gdy \(\displaystyle{ \lambda > 0, \Delta \in \mathbb{N}}\)

Innymi słowy udowodnić, że f jest funkcją homogeniczną. Jakieś pomysły jak to ugryźć?
ODPOWIEDZ