Suma pierwiastków bedąca liczbą wymierną.
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 22 kwie 2014, o 13:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 10 razy
Suma pierwiastków bedąca liczbą wymierną.
Czy istnieje liczba naturalna \(\displaystyle{ n}\) taka, że \(\displaystyle{ \sqrt{n-1}+ \sqrt{n+1} \in \QQ}\) ?
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Suma pierwiastków bedąca liczbą wymierną.
Nie. Dość łatwo udowodnić, że co najwyżej jedna z liczb \(\displaystyle{ \sqrt{n-1}, \sqrt{n+1}}\) może być naturalna dla \(\displaystyle{ n \in N}\)(skąd dalej można snuć wnioski). Natomiast inaczej :
Załóżmy, że dla pewnego \(\displaystyle{ q \in Q}\) istnieje taka liczba \(\displaystyle{ n \in N}\) , że zachodzi
\(\displaystyle{ \sqrt{n-1} + \sqrt{n+1} = q}\) Stąd dalej mamy, że \(\displaystyle{ q ^{4}-4q ^{2}n + 4=0}\) I twierdzenie o pierwiastkach wymiernych załatwia sprawę.
Załóżmy, że dla pewnego \(\displaystyle{ q \in Q}\) istnieje taka liczba \(\displaystyle{ n \in N}\) , że zachodzi
\(\displaystyle{ \sqrt{n-1} + \sqrt{n+1} = q}\) Stąd dalej mamy, że \(\displaystyle{ q ^{4}-4q ^{2}n + 4=0}\) I twierdzenie o pierwiastkach wymiernych załatwia sprawę.
Ostatnio zmieniony 2 maja 2014, o 00:47 przez Zahion, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ponewor
- Moderator
- Posty: 2218
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
Suma pierwiastków bedąca liczbą wymierną.
Alternatywnie wykorzystamy twierdzenie, które mówi nam, że jeżeli pierwiastek z liczby całkowitej jest wymierny, to jest całkowity.
Załóżmy, że wymierna jest liczba \(\displaystyle{ \sqrt{n+1}+\sqrt{n-1}}\)
Wówczas wymierna jest również liczba:
\(\displaystyle{ \sqrt{n+1}-\sqrt{n-1}=\frac{2}{\sqrt{n+1}+\sqrt{n-1}}}\)
Po dodaniu stronami i odjęciu otrzymujemy wymierność liczb \(\displaystyle{ \sqrt{n+1}}\) i \(\displaystyle{ \sqrt{n-1}}\), a na mocy przytoczonego twierdzenia również ich całkowitość, co oznacza, że \(\displaystyle{ n-1}\) i \(\displaystyle{ n+1}\) są kwadratami liczb całkowitych, a taka sytuacja nie występuje (chodzi o różnicę kwadratów równą \(\displaystyle{ 2}\)).
Załóżmy, że wymierna jest liczba \(\displaystyle{ \sqrt{n+1}+\sqrt{n-1}}\)
Wówczas wymierna jest również liczba:
\(\displaystyle{ \sqrt{n+1}-\sqrt{n-1}=\frac{2}{\sqrt{n+1}+\sqrt{n-1}}}\)
Po dodaniu stronami i odjęciu otrzymujemy wymierność liczb \(\displaystyle{ \sqrt{n+1}}\) i \(\displaystyle{ \sqrt{n-1}}\), a na mocy przytoczonego twierdzenia również ich całkowitość, co oznacza, że \(\displaystyle{ n-1}\) i \(\displaystyle{ n+1}\) są kwadratami liczb całkowitych, a taka sytuacja nie występuje (chodzi o różnicę kwadratów równą \(\displaystyle{ 2}\)).