Czy pracujemy z tym tak samo jak z dwiema?
Znaczy mamy liczby \(\displaystyle{ a, b, c}\) gdzie \(\displaystyle{ a>b>c}\)
od \(\displaystyle{ a}\) odejmuje \(\displaystyle{ c}\) i koniec kroku? nic nie robię z \(\displaystyle{ b}\) w tym przypadku?
NWD algorytm Euklidesa dla 3 liczb
- lightinside
- Użytkownik
- Posty: 796
- Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań/Łódź
- Podziękował: 111 razy
- Pomógł: 29 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
NWD algorytm Euklidesa dla 3 liczb
Ja bym to zrobił w oparciu o tożsamość:
\(\displaystyle{ \NWD\left( a,b,c\right)=\NWD\left( \NWD\left( a,b\right),c \right)}\)
To znaczy najpierw liczymy \(\displaystyle{ \NWD\left( a,b\right)}\) a potem \(\displaystyle{ \NWD}\) tego i \(\displaystyle{ c}\)
\(\displaystyle{ \NWD\left( a,b,c\right)=\NWD\left( \NWD\left( a,b\right),c \right)}\)
To znaczy najpierw liczymy \(\displaystyle{ \NWD\left( a,b\right)}\) a potem \(\displaystyle{ \NWD}\) tego i \(\displaystyle{ c}\)
- lightinside
- Użytkownik
- Posty: 796
- Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań/Łódź
- Podziękował: 111 razy
- Pomógł: 29 razy
NWD algorytm Euklidesa dla 3 liczb
Aha ok dzięki:)
Czy podana własność jest przemienna? przykładowo czy mogę najpierw obliczyć \(\displaystyle{ NWD(a,c)}\) a potem z wyniku \(\displaystyle{ NWD}\) z \(\displaystyle{ b}\)?
Czy podana własność jest przemienna? przykładowo czy mogę najpierw obliczyć \(\displaystyle{ NWD(a,c)}\) a potem z wyniku \(\displaystyle{ NWD}\) z \(\displaystyle{ b}\)?