Umiem wyznaczyć resztę przy pomocy małego twierdzenia Fermata.
np. \(\displaystyle{ 39^{100} \mod}\) \(\displaystyle{ 13}\)
\(\displaystyle{ a^{p-1} = 1}\)
\(\displaystyle{ 39^{13-1} = 1}\)
\(\displaystyle{ 39^{12}=1}\)
\(\displaystyle{ 39^{8 \cdot 12}=1}\)
\(\displaystyle{ 39^{100}=1 \cdot 39^4}\)
\(\displaystyle{ 39^{4}\mod}\) \(\displaystyle{ 13}\)
Ale co zrobić ,gdy liczba przez którą dziele nie jest pierwsza.
np. \(\displaystyle{ 39^{100}\mod}\) \(\displaystyle{ 38}\)
Wyznaczanie reszt z dzielenia.
Wyznaczanie reszt z dzielenia.
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2014, o 10:36 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: \mod
Powód: \mod
-
- Użytkownik
- Posty: 826
- Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 187 razy
Wyznaczanie reszt z dzielenia.
W tym przypadku można zauważyć, że \(\displaystyle{ 39 \equiv 1 \pmod{38}}\), ale na ogół trzeba zastosować twierdzenie Eulera.
-
- Użytkownik
- Posty: 162
- Rejestracja: 3 paź 2012, o 17:20
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 3 razy
Wyznaczanie reszt z dzielenia.
Zauważamy, że:
\(\displaystyle{ 39 \equiv 1 \pmod{38}}\)
Kongruencje można potęgować obustronnie, więc korzystamy z tego faktu, podnosząc obie strony do potęgi 100.
\(\displaystyle{ 39^{100} \equiv 1^{100} \pmod{38}}\)
\(\displaystyle{ 39^{100} \equiv 1 \pmod{38}}\)
\(\displaystyle{ 1 < 38}\) więc liczba \(\displaystyle{ 1}\) to reszta z dzielenia \(\displaystyle{ 39^{100}}\) przez \(\displaystyle{ 38}\).
\(\displaystyle{ 39 \equiv 1 \pmod{38}}\)
Kongruencje można potęgować obustronnie, więc korzystamy z tego faktu, podnosząc obie strony do potęgi 100.
\(\displaystyle{ 39^{100} \equiv 1^{100} \pmod{38}}\)
\(\displaystyle{ 39^{100} \equiv 1 \pmod{38}}\)
\(\displaystyle{ 1 < 38}\) więc liczba \(\displaystyle{ 1}\) to reszta z dzielenia \(\displaystyle{ 39^{100}}\) przez \(\displaystyle{ 38}\).