Cześć, od kilku dni szukam w internecie jakiegoś sposobu i nie mogę sobie poradzić, więc zdecydowałam się napisać na forum. Czy jest jakiś sposób na oszacowanie bardzo wysokiej potęgi danej liczby? Nigdzie nie potrafiłam znaleźć.
Chodzi np o coś takiego:
\(\displaystyle{ 0,678^{150}}\)
Z góry dziękuję za wskazówki i pozdrawiam!
Bardzo wysoka potęga
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 10 kwie 2014, o 21:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 10 kwie 2014, o 21:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Bardzo wysoka potęga
Tak, to jest oczywiste, że wynik będzie bardzo mały, ale czy istnieje jakaś metoda pozwalająca oszacować np ile będzie "zer" zanim wystąpi pierwsza cyfra niezerowa? Lub coś w tym stylu? Chodzi mi o sposób, w którym mogłabym policzyć wyrażenie typu
\(\displaystyle{ 0,987^{123}}\)
bez użycia kalkulatora?
#edit
A może coś bliższego 'jedynce', typu
\(\displaystyle{ 0,9999876^{12345}}\)
do jeszcze wyższej potęgi?
Chodzi mi o algorytm dzięki któremu mogłabym sama to obliczyć (bez pomocy wolframa:) )
\(\displaystyle{ 0,987^{123}}\)
bez użycia kalkulatora?
#edit
A może coś bliższego 'jedynce', typu
\(\displaystyle{ 0,9999876^{12345}}\)
do jeszcze wyższej potęgi?
Chodzi mi o algorytm dzięki któremu mogłabym sama to obliczyć (bez pomocy wolframa:) )
- Mefistocattus
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 18 wrz 2011, o 12:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 5 razy
Bardzo wysoka potęga
Jeśli masz pod ręką tablice logarytmiczne, to możesz skorzystać z tego, że \(\displaystyle{ \log a^n = n \log a}\).krystynapl pisze:Tak, to jest oczywiste, że wynik będzie bardzo mały, ale czy istnieje jakaś metoda pozwalająca oszacować np ile będzie "zer" zanim wystąpi pierwsza cyfra niezerowa? Lub coś w tym stylu? Chodzi mi o sposób, w którym mogłabym policzyć wyrażenie typu
\(\displaystyle{ 0,987^{123}}\)
bez użycia kalkulatora?
Np. \(\displaystyle{ 0.987^{123} = 10^{\log 0.987^{123}} = 10^{123 \log 0.987} \approx 10^{123 \cdot (-0.0057)} = 10^{-0.7011}}\).
(W istocie, \(\displaystyle{ 0.987^{123}}\) jest liczbą na tyle dużą, że po przecinku nie ma ani jednego zera!)
Bez użycia tablic, natomiast mnożąc pisemnie na kartce, można skorzystać z takiego przybliżenia: \(\displaystyle{ \log (1-k) \approx - a \cdot k}\), gdzie \(\displaystyle{ a = \log e \approx 0.4343}\), dla \(\displaystyle{ k}\) odpowiednio bliskiego zeru.
Np. \(\displaystyle{ \log 0.998 = \log (1-0.002) \approx -0.4343*0.002 = -0.0008686}\), co możemy wykorzystać tu: \(\displaystyle{ 0.998^{10000} = 10^{10000 \log 0.998} \approx 10^{10000 \cdot (-0.0008686)} = 10^{-8.686}}\), zatem osiem zer po przecinku.
(W rzeczywistości \(\displaystyle{ 0.998^{10000} = 10^{-8.694}}\) — cóż, jest to tylko przybliżenie.)
W skrócie, liczba \(\displaystyle{ (1-k)^n}\) będzie miała około \(\displaystyle{ 0.4343\cdot k\cdot n}\) zer po przecinku.
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2014, o 16:58 przez Mefistocattus, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6908
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Bardzo wysoka potęga
Na logarytm dwójkowy istnieje algorytm wykorzystujący tylko cztery działania arytmetrycznecosinus90 pisze:Ja takiego algorytmu nie znam i nie sądzę aby istniał. Ale chętnie się zdziwię, jeśli ktoś go zna i tutaj poda.
Gdyby chciał go odwrócić to trzeba będzie skorzystać z pierwiastków co może nieco
skomplikować obliczenia