Udowodnij, że nie istnieją liczby naturalne dodatnie spełniające to równanie:
\(\displaystyle{ a ^{2} - b ^{3} = 4}\).
Wykazać, że NIE ma rozwiązań w l. naturalnych dodatnich
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Wykazać, że NIE ma rozwiązań w l. naturalnych dodatnich
\(\displaystyle{ a ^{2}-4=b ^{3}}\)
\(\displaystyle{ (a-2)(a+2)=b \cdot b \cdot b}\)
\(\displaystyle{ a=2 \Rightarrow b=0}\), więc \(\displaystyle{ b}\) nie jest liczbą naturalną.
Gdy \(\displaystyle{ a \neq 2}\) to mamy dwie możliwości:
\(\displaystyle{ \begin{cases}(a-2)(a+2)>0 \\ a-2=(a+2) ^{2} \end{cases}}\)
lub
\(\displaystyle{ \begin{cases}(a-2)(a+2)>0 \\ a+2=(a-2) ^{2} \end{cases}}\)
Rozwiąż to.
\(\displaystyle{ (a-2)(a+2)=b \cdot b \cdot b}\)
\(\displaystyle{ a=2 \Rightarrow b=0}\), więc \(\displaystyle{ b}\) nie jest liczbą naturalną.
Gdy \(\displaystyle{ a \neq 2}\) to mamy dwie możliwości:
\(\displaystyle{ \begin{cases}(a-2)(a+2)>0 \\ a-2=(a+2) ^{2} \end{cases}}\)
lub
\(\displaystyle{ \begin{cases}(a-2)(a+2)>0 \\ a+2=(a-2) ^{2} \end{cases}}\)
Rozwiąż to.
- Ponewor
- Moderator
- Posty: 2218
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
Wykazać, że NIE ma rozwiązań w l. naturalnych dodatnich
Powyższa wskazówka jest do niczego niestety (dlaczego? ). Zastanów się nad parzystością liczby \(\displaystyle{ a}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 6 maja 2013, o 17:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Wykazać, że NIE ma rozwiązań w l. naturalnych dodatnich
Czy ktoś jeszcze może się wypowiedzieć? Bo bo nie mam pomysłu jak to zrobić.
PS: Nie bardzo wiem, co mam wnioskować z ewentualnej parzystości liczby \(\displaystyle{ a}\)?
PS: Nie bardzo wiem, co mam wnioskować z ewentualnej parzystości liczby \(\displaystyle{ a}\)?