równanie w całkowitych
-
- Użytkownik
- Posty: 181
- Rejestracja: 20 gru 2013, o 18:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 41 razy
równanie w całkowitych
Rozwiązać równanie \(\displaystyle{ \frac{1}{z}=\frac{1}{x}+\frac{1}{y}}\) w całkowitych różnych od zera \(\displaystyle{ x,y,z}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
równanie w całkowitych
Czy te liczby mogą być ujemne??
Jeśli tak to równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań, np:
\(\displaystyle{ \left( x,y,z\right)=\left( t,-t-1,t^{2}+t\right)}\) dla dowolnego \(\displaystyle{ t\neq0,1}\)
Jeśli tak to równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań, np:
\(\displaystyle{ \left( x,y,z\right)=\left( t,-t-1,t^{2}+t\right)}\) dla dowolnego \(\displaystyle{ t\neq0,1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 181
- Rejestracja: 20 gru 2013, o 18:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 41 razy
równanie w całkowitych
takbakala12 pisze:Czy te liczby mogą być ujemne??
OK, ale chodzi o to aby znaleźć je wszystkie.bakala12 pisze:równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań, np:
\(\displaystyle{ \left( x,y,z\right)=\left( t,-t-1,t^{2}+t\right)}\) dla dowolnego \(\displaystyle{ t\neq0,1}\)