Dowód złożoności pewnej sumy - wariant II
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
Dowód złożoności pewnej sumy - wariant II
Wykaż, że jeśli dla pewnych \(\displaystyle{ a, b, c, d\in\mathbb{N}_+}\) zachodzi \(\displaystyle{ ab=cd}\), to liczba \(\displaystyle{ a+b+c+d}\) jest złożona.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Dowód złożoności pewnej sumy - wariant II
Spróbuj pokazać, że przy danych założeniach liczba \(\displaystyle{ a+b+c+d}\) dzieli się przez \(\displaystyle{ \gcd(a,c)+\gcd(b,d)}\). W razie problemów pytaj.
-
- Użytkownik
- Posty: 229
- Rejestracja: 3 cze 2012, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 32 razy
Dowód złożoności pewnej sumy - wariant II
1. Jeśli \(\displaystyle{ a=c}\) i \(\displaystyle{ b=d}\) lub \(\displaystyle{ b=c}\) i \(\displaystyle{ a=d}\) to \(\displaystyle{ a+b+c+d=2(a+b)}\)
2.Jeśli nie są równe to \(\displaystyle{ a=mk}\) i \(\displaystyle{ b=pq}\) \(\displaystyle{ m, k, p, q\in\mathbb{N}_+}\) to \(\displaystyle{ a+b+c+d=(m+p)(p+q)}\)
2.Jeśli nie są równe to \(\displaystyle{ a=mk}\) i \(\displaystyle{ b=pq}\) \(\displaystyle{ m, k, p, q\in\mathbb{N}_+}\) to \(\displaystyle{ a+b+c+d=(m+p)(p+q)}\)
Ostatnio zmieniony 14 mar 2014, o 19:46 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Stosuj LaTeX do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Stosuj LaTeX do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
Dowód złożoności pewnej sumy - wariant II
Z założenia mamy:
\(\displaystyle{ t=a+b+c+d=\frac{cd}b+b+c+d}\)
\(\displaystyle{ tb=cd+b^2+cb+cd=(b+c)(b+d)}\)
Teraz dzieląc obie strony kolejno przez wszystkie czynniki pierwsze \(\displaystyle{ b}\) można sprowadzić tę równość do postaci
\(\displaystyle{ t=(b'+c')(b"+d')}\), gdzie \(\displaystyle{ b',c',b",d'\in\mathbb{N_+}}\), co oznacza, że istotnie, liczba \(\displaystyle{ t}\) jest złożona. Jednak uzyskany rozkład ma się chyba nijak do tej sumy największych wspólnych dzielników. Przypuszczam, że trzeba to podejść od jakiejś innej strony, żeby uzyskać taki wynik. Mógłbyś uchylić rąbka tajemnicy?-- 15 marca 2014, 15:57 --
\(\displaystyle{ t=a+b+c+d=\frac{cd}b+b+c+d}\)
\(\displaystyle{ tb=cd+b^2+cb+cd=(b+c)(b+d)}\)
Teraz dzieląc obie strony kolejno przez wszystkie czynniki pierwsze \(\displaystyle{ b}\) można sprowadzić tę równość do postaci
\(\displaystyle{ t=(b'+c')(b"+d')}\), gdzie \(\displaystyle{ b',c',b",d'\in\mathbb{N_+}}\), co oznacza, że istotnie, liczba \(\displaystyle{ t}\) jest złożona. Jednak uzyskany rozkład ma się chyba nijak do tej sumy największych wspólnych dzielników. Przypuszczam, że trzeba to podejść od jakiejś innej strony, żeby uzyskać taki wynik. Mógłbyś uchylić rąbka tajemnicy?-- 15 marca 2014, 15:57 --
Kompletnie nie rozumiem, skąd taki rezultat w drugim kroku. Chyba trochę zbyt skrótowo. Nie wiem nawet, jak się mają te rozkłady \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) do liczb \(\displaystyle{ c}\) i \(\displaystyle{ d}\).virtue pisze:1. Jeśli \(\displaystyle{ a=c}\) i \(\displaystyle{ b=d}\) lub \(\displaystyle{ b=c}\) i \(\displaystyle{ a=d}\) to \(\displaystyle{ a+b+c+d=2(a+b)}\)
2.Jeśli nie są równe to \(\displaystyle{ a=mk}\) i \(\displaystyle{ b=pq}\) \(\displaystyle{ m, k, p, q\in\mathbb{N}_+}\) to \(\displaystyle{ a+b+c+d=(m+p)(p+q)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Dowód złożoności pewnej sumy - wariant II
Tutaj by się przydało uzasadnienie, w jaki sposób dzielimy po prawej stronie i dlaczego możemy to zrobić tak, że \(\displaystyle{ b',c',b",d'\in\mathbb{N}_+}\).Majeskas pisze: \(\displaystyle{ tb=cd+b^2+cb+cd=(b+c)(b+d)}\)
Teraz dzieląc obie strony kolejno przez wszystkie czynniki pierwsze \(\displaystyle{ b}\) można sprowadzić tę równość do postaci
\(\displaystyle{ t=(b'+c')(b"+d')}\), gdzie \(\displaystyle{ b',c',b",d'\in\mathbb{N_+}}\),
Ja to robię tak:
\(\displaystyle{ a=\alpha\cdot\gcd(a,c)\\
c=\gamma\cdot\gcd(a,c)\\
b=\beta\cdot\gcd(b,d)\\
d=\delta\cdot\gcd(b,d).}\)
Z równości \(\displaystyle{ ab=cd}\) wynika, że \(\displaystyle{ \alpha\beta=\gamma\delta}\), a skoro pary: \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \gamma}\) oraz \(\displaystyle{ \beta}\) i \(\displaystyle{ \delta}\) są względnie pierwsze, to \(\displaystyle{ \alpha=\delta}\) i \(\displaystyle{ \beta=\gamma}\). Teraz wiemy, że
\(\displaystyle{ a+b+c+d=(\alpha+\gamma)\gcd(a,c)+(\beta+\delta)\gcd(b,d)=(\alpha+\gamma)(\gcd(a,c)+\gcd(b,d)).}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
Dowód złożoności pewnej sumy - wariant II
Jasna sprawa. Nie uzasadniałem tego tutaj, bo to w końcu ja miałem problem z tym zadaniem, więc tylko skrótowo naszkicowałem rozwiązanie, które znalazłem.norwimaj pisze:Tutaj by się przydało uzasadnienie, w jaki sposób dzielimy po prawej stronie i dlaczego możemy to zrobić tak, że \(\displaystyle{ b',c',b",d'\in\mathbb{N}_+}\).Majeskas pisze: \(\displaystyle{ tb=cd+b^2+cb+cd=(b+c)(b+d)}\)
Teraz dzieląc obie strony kolejno przez wszystkie czynniki pierwsze \(\displaystyle{ b}\) można sprowadzić tę równość do postaci
\(\displaystyle{ t=(b'+c')(b"+d')}\), gdzie \(\displaystyle{ b',c',b",d'\in\mathbb{N_+}}\),
Tego prostego stwierdzenia mi zabrakło! Wobec niego zadanie robi się banalne. Dzięki!a skoro pary: \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \gamma}\) oraz \(\displaystyle{ \beta}\) i \(\displaystyle{ \delta}\) są względnie pierwsze, to \(\displaystyle{ \alpha=\delta}\) i \(\displaystyle{ \beta=\gamma}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Dowód złożoności pewnej sumy - wariant II
Jeśli dodatkowo założymy, że \(\displaystyle{ \gcd(a,b,c,d)=1}\), czyli \(\displaystyle{ \gcd(\gcd(a,c),\gcd(b,d))=1}\), to z równości:
\(\displaystyle{ a=\alpha\cdot\gcd(a,c)}\) i \(\displaystyle{ d=\alpha\cdot\gcd(b,d)}\)
możemy wywnioskować, że \(\displaystyle{ \alpha=\gcd(a,d)}\). Analogicznie \(\displaystyle{ \beta=\gcd(b,c)}\). Wówczas
\(\displaystyle{ a+b+c+d = (\gcd(a,d)+\gcd(b,c))(\gcd(a,c)+\gcd(b,d)).}\)
W ogólnym przypadku
\(\displaystyle{ a+b+c+d = \frac{ (\gcd(a,d)+\gcd(b,c))(\gcd(a,c)+\gcd(b,d))}{\gcd(a,b,c,d)}.}\)
Jeśli chodzi o rozwiązanie Virtue, to jest ono bardzo słabo zapisane, ale domyślam się, jaki mógł być pomysł. Liczbę \(\displaystyle{ ab=cd}\) zapisujemy jako iloczyn liczb pierwszych (niekoniecznie różnych): \(\displaystyle{ ab=p_1\cdot p_2\cdot\ldots\cdot p_n}\). Możemy wybrać podzbiór indeksów \(\displaystyle{ X\subset \{1,\ldots,n\}}\) taki, że \(\displaystyle{ \prod_{i\in X}p_i=a}\). Wówczas \(\displaystyle{ \prod_{i\in X'}p_i=b}\). Analogicznie znajdujemy taki \(\displaystyle{ Y\subset \{1,\ldots,n\}}\), że \(\displaystyle{ \prod_{i\in Y}p_i=c}\) oraz \(\displaystyle{ \prod_{i\in Y'}p_i=d}\). Wtedy możemy zdefiniować \(\displaystyle{ m=\prod_{i\in X\cap Y}p_i}\), itd.
\(\displaystyle{ a=\alpha\cdot\gcd(a,c)}\) i \(\displaystyle{ d=\alpha\cdot\gcd(b,d)}\)
możemy wywnioskować, że \(\displaystyle{ \alpha=\gcd(a,d)}\). Analogicznie \(\displaystyle{ \beta=\gcd(b,c)}\). Wówczas
\(\displaystyle{ a+b+c+d = (\gcd(a,d)+\gcd(b,c))(\gcd(a,c)+\gcd(b,d)).}\)
W ogólnym przypadku
\(\displaystyle{ a+b+c+d = \frac{ (\gcd(a,d)+\gcd(b,c))(\gcd(a,c)+\gcd(b,d))}{\gcd(a,b,c,d)}.}\)
Jeśli chodzi o rozwiązanie Virtue, to jest ono bardzo słabo zapisane, ale domyślam się, jaki mógł być pomysł. Liczbę \(\displaystyle{ ab=cd}\) zapisujemy jako iloczyn liczb pierwszych (niekoniecznie różnych): \(\displaystyle{ ab=p_1\cdot p_2\cdot\ldots\cdot p_n}\). Możemy wybrać podzbiór indeksów \(\displaystyle{ X\subset \{1,\ldots,n\}}\) taki, że \(\displaystyle{ \prod_{i\in X}p_i=a}\). Wówczas \(\displaystyle{ \prod_{i\in X'}p_i=b}\). Analogicznie znajdujemy taki \(\displaystyle{ Y\subset \{1,\ldots,n\}}\), że \(\displaystyle{ \prod_{i\in Y}p_i=c}\) oraz \(\displaystyle{ \prod_{i\in Y'}p_i=d}\). Wtedy możemy zdefiniować \(\displaystyle{ m=\prod_{i\in X\cap Y}p_i}\), itd.