Liczby całkowite

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
TokaKoka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 31 sty 2006, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z okolicy ;d
Podziękował: 14 razy

Liczby całkowite

Post autor: TokaKoka »

Dla jakich liczb całkowitych a liczba \(\displaystyle{ \frac{a^{3}-2a^{2}+3}{a^{2}-2a}}\) jest także liczbą całkowitą?
Z góry dziękuję za pomoc!
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Liczby całkowite

Post autor: soku11 »

\(\displaystyle{ \frac{a^{3}-2a^{2}+3}{a^{2}-2a}=
\frac{a^{3}-2a^{2}}{a^{2}-2a}+\frac{3}{a^{2}-2a}=
\frac{a(a^{2}-2a)}{a^{2}-2a}+\frac{3}{a^{2}-2a}=
a+\frac{3}{a^{2}-2a}}\)


Postac ta informuje nas ze do jakiejs liczby calkowitej a dodajemy 'cos' by otrzymac liczbe calkowita. Zeby tak sie stalo to 'cos' rowniez musi byc liczba calkowita. Aby ten ulamek byl calkowity mianownik musi byc -3,-1,1,3 a wiec trzeba rozwazyc kilka przypadkow:
\(\displaystyle{ a^{2}-2a=-3\\
a^{2}-2a=-1\\
a^{2}-2a=1\\
a^{2}-2a=3\\}\)


Kazdy rowzwiazujesz i odrzucasz niepasujace odpowiedz ;P POZDRO
Hac_mi;
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 10 kwie 2007, o 20:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hmmm
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 6 razy

Liczby całkowite

Post autor: Hac_mi; »

a nie można tego ostatniego juz zapisu przedstawić jako nierówność ?

\(\displaystyle{ a^{2}-2a qslant 3}\) ??
i zgodnie z założeniem
\(\displaystyle{ a^{2}-2a 0}\)
odrzucić wynik pamiętając że należy \(\displaystyle{ a C}\) ??
Awatar użytkownika
PFloyd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 620
Rejestracja: 9 paź 2006, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 122 razy

Liczby całkowite

Post autor: PFloyd »

w tym przykładzie akurat tak
np jakbyś miał w mianowniku \(\displaystyle{ a^2-3a}\) to dla a=2 otrzymujemy wartość -2 i Twoja nierówność jest spełniniona. A liczba \(\displaystyle{ -\frac{3}{2}}\) nie jest całkowita
ODPOWIEDZ