pierwiastki z liczb

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
metalknight
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 20 gru 2013, o 18:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 41 razy

pierwiastki z liczb

Post autor: metalknight »

\(\displaystyle{ a,b,c>0}\) - wymierne
\(\displaystyle{ m,n>1}\) - naturalne

Czy jeśli \(\displaystyle{ \sqrt[n]{a}+\sqrt[m]{b}=c}\), to \(\displaystyle{ \sqrt[n]{a}}\) i \(\displaystyle{ \sqrt[m]{b}}\) też są wymierne?
ZaxHunter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 22 sty 2013, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 34 razy
Pomógł: 12 razy

pierwiastki z liczb

Post autor: ZaxHunter »

Tak, suma dwóch wymiernych też jest wymierna i odwrotnie, jeśli suma jest wymierna to składniki również takie są.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

pierwiastki z liczb

Post autor: a4karo »

Argument ZaxHuntera jest oczywiście nieprawdziwy: \(\displaystyle{ \sqrt{2}+(2-\sqrt{2})}\) jest wymierna, a składniki nie są.
metalknight
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 20 gru 2013, o 18:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 41 razy

pierwiastki z liczb

Post autor: metalknight »

Wie ktoś jak poprawnie rozwiązać to zadanie?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

pierwiastki z liczb

Post autor: a4karo »

\(\displaystyle{ 4=(2+\sqrt{2})+(2-\sqrt{2})=(6+4\sqrt{2})^{\frac{1}{2}}+(20+14\sqrt{2})^{\frac{1}{3}}}\)-- 7 mar 2014, o 20:24 --
metalknight
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 20 gru 2013, o 18:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 41 razy

pierwiastki z liczb

Post autor: metalknight »

Taka równość nie zachodzi, a poza tym liczby podpierwiastkowe mają być obie wymierne.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

pierwiastki z liczb

Post autor: a4karo »

POwinno być \(\displaystyle{ 20-14\sqrt{2}}\), ale faktycznie, przeoczyłem założenie o wymierności \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\). Odszczekuję HAU!, HAU!
ODPOWIEDZ