Jak w temacie, w zadaniu mamy znaleźć wszystkie n spełniające zależnosc 1 i 2:
\(\displaystyle{ n=13(mod7)\\
n=2(mod5)}\)
Prosiłbym raczej o wytłumaczenie problemu niż gotowe rozwiązanie. Arytmetykę modularną liznęliśmy jedynie i szczerze mówiąc, nie wiem co począć z tym układem. Ewentualnie skierowanie w stronę literatury która mogłaby pomóc, czytałem co prawda na ten temat, ale dotychczas bez skutku.
Pozdrawiam i dziękuję
Znajdz n takie, że: n=13(mod7) i n=2(mod5)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 26 lut 2014, o 14:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasmyki Dolne
- Podziękował: 3 razy
- Igor V
- Użytkownik
- Posty: 1605
- Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 604 razy
Znajdz n takie, że: n=13(mod7) i n=2(mod5)
Chińskie Twierdzenie o Resztach np:
https://www.matematyka.pl/312530.htm
https://www.matematyka.pl/312530.htm
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 26 lut 2014, o 14:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasmyki Dolne
- Podziękował: 3 razy
Znajdz n takie, że: n=13(mod7) i n=2(mod5)
Dziękuję! Dziwne, że Google mnie nie skierowało w stronę tego twierdzenia. Udało mi się układ rozwiązac.
\(\displaystyle{ n=13(mod7)\\
n=2(mod5)\\
n=13+7i}\)
Szukamy najmniejszego \(\displaystyle{ i}\) spełniającego drugie równanie.
\(\displaystyle{ i=2}\)
W rezultacie otrzymujemy kongruencję:
\(\displaystyle{ n=13+2*7mod(7*5)}\)
A więc rozwiązanie naszego układu ma postać:
\(\displaystyle{ n=27+35j , j \in Z}\)
Dziękuję za skierowanie we właściwą strone
\(\displaystyle{ n=13(mod7)\\
n=2(mod5)\\
n=13+7i}\)
Szukamy najmniejszego \(\displaystyle{ i}\) spełniającego drugie równanie.
\(\displaystyle{ i=2}\)
W rezultacie otrzymujemy kongruencję:
\(\displaystyle{ n=13+2*7mod(7*5)}\)
A więc rozwiązanie naszego układu ma postać:
\(\displaystyle{ n=27+35j , j \in Z}\)
Dziękuję za skierowanie we właściwą strone