liczby wymierne i niewymierne
-
- Użytkownik
- Posty: 181
- Rejestracja: 20 gru 2013, o 18:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 41 razy
liczby wymierne i niewymierne
\(\displaystyle{ a,b,c,d}\) - wymierne
\(\displaystyle{ f}\) -niewymierna
\(\displaystyle{ \frac{af+b}{cf+d}}\) - wymierna
Obliczyć \(\displaystyle{ ad-bc}\)
\(\displaystyle{ f}\) -niewymierna
\(\displaystyle{ \frac{af+b}{cf+d}}\) - wymierna
Obliczyć \(\displaystyle{ ad-bc}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
liczby wymierne i niewymierne
np \(\displaystyle{ a,b,c,d}\) mogą być jednakowe
Ostatnio zmieniony 25 lut 2014, o 21:52 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nawet proste wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Nawet proste wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 181
- Rejestracja: 20 gru 2013, o 18:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 41 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
liczby wymierne i niewymierne
W związku z tym masz rozwiązanie - gdy \(\displaystyle{ a,b,c,d}\) są jednakowe (niezerowe) to warunki zadania są spełnione i możesz liczyć co chcieli.
Ostatnio zmieniony 25 lut 2014, o 21:52 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nawet proste wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Nawet proste wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 181
- Rejestracja: 20 gru 2013, o 18:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 41 razy
liczby wymierne i niewymierne
Ale nie mogę zakładać, że są jednakowe, bo są dowolne. To trzeba dla dowolnych \(\displaystyle{ a,b,c,d}\) spełniających warunek policzyć, a nie tylko dla \(\displaystyle{ a=b=c=d}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 181
- Rejestracja: 20 gru 2013, o 18:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 41 razy
liczby wymierne i niewymierne
Ale nie wyczerpuje innych przypadków. Mnie chodzi o to jak to policzyć dla dowolnych \(\displaystyle{ a,b,c,d,f}\) spełniających podane warunki.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
liczby wymierne i niewymierne
Ale założenie jest takie, że są dowolne.piasek101 pisze:np \(\displaystyle{ a,b,c,d}\) mogą być jednakowe
Przecież Twoje rozumowanie jest analogiczne do tego gdybyśmy chcieli dowodzić, że środkowe w trójkącie przecinają się w jednym punkcie i w tym celu założyli, że trójkąt jest równoboczny - wszak taką możliwość "treść dopuszcza". Oczywiście tak nie wolno robić.
Co do zadania - oznaczmy:
\(\displaystyle{ \frac{af+b}{cf+d}=q}\)
skąd równoważnie:
\(\displaystyle{ (qc-a)f= b-qd}\)
Gdyby \(\displaystyle{ qc-a\neq 0}\), to \(\displaystyle{ f}\) byłoby wymierne wbrew założeniu. Stąd \(\displaystyle{ qc-a=0}\) i \(\displaystyle{ b-qd=0}\) i dalej łatwo.
Q.