Największy wspólny dzielnik

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Justyna2010
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 11 lis 2010, o 21:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ,hggjkb
Podziękował: 6 razy

Największy wspólny dzielnik

Post autor: Justyna2010 »

Niech \(\displaystyle{ nwd(a,b)=1}\) i niech \(\displaystyle{ c,d}\) są liczbami całkowitymi takimi, że \(\displaystyle{ c|a}\) i \(\displaystyle{ d|b}\). Udowodnij, że \(\displaystyle{ nwd(c,d)=1}\).

Zaczęłam tak:
Załóżmy, że \(\displaystyle{ nwd(c,d)=e}\), to
jeśli \(\displaystyle{ e|c}\) i \(\displaystyle{ c|a}\) wtedy \(\displaystyle{ e|a}\),
jeśli \(\displaystyle{ e|d}\) i \(\displaystyle{ d|b}\) wtedy \(\displaystyle{ e|b}\) ... i nie wiem czy to do czegoś prowadzi ?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Największy wspólny dzielnik

Post autor: Premislav »

Prowadzi. Otrzymałaś \(\displaystyle{ e |a \wedge e|b}\). Załóżmy teraz nie wprost, że \(\displaystyle{ e>1}\)...
ODPOWIEDZ