Jak udowodnić rozdzielność działań NWD i NWW, tzn że zachodzą takie dwie własności:
\(\displaystyle{ \forall a,b,c N\backslash\{0\}\\
1) \ NWD(a,NWW(b,c))=NWW(NWD(a,b),NWD(a,c))\\
2) \ NWW(a,NWD(b,c))=NWD(NWW(a,b),NWW(a,c))}\)
Rozdzielność działań NWD i NWW
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Rozdzielność działań NWD i NWW
divii napisał:
ab= NWD(a,b)NWW(a,b)
i...
a NWW(b,c)=NWW(ab, ac)
dowod leci w oparciu o dwa lematy. tj.divii pisze:Jak udowodnić rozdzielność działań NWD i NWW, tzn że zachodzą takie dwie własności:
\(\displaystyle{ \forall a,b,c N\backslash\{0\}\\
1) \ NWD(a,NWW(b,c))=NWW(NWD(a,b),NWD(a,c))\\
2) \ NWW(a,NWD(b,c))=NWD(NWW(a,b),NWW(a,c))}\)
ab= NWD(a,b)NWW(a,b)
i...
a NWW(b,c)=NWW(ab, ac)
- divii
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 17:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ja jestem?
- Podziękował: 14 razy
Rozdzielność działań NWD i NWW
Czyli co trzeba zrobić? Ja tu nie widzę związku pomiędzy moimi działaniami a własnościami, które podałeś. W jaki sposób to trzeba tu wykorzystać?
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Rozdzielność działań NWD i NWW
oj znalazlem w ksiazce dowod ale jest strasznie długasny....wiec ciezko mi
go w tej chwili spisac moze ktos zna krotszy...sam zem ciekaw..?!
go w tej chwili spisac moze ktos zna krotszy...sam zem ciekaw..?!
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Rozdzielność działań NWD i NWW
A jakby tak skorzystać z tego, że dla
\(\displaystyle{ \large a=2^{a_2}\cdot 3^{a_3}\cdot 5^{a_4}\cdots p^{a_p}\\b=2^{b_2}\cdot 3^{b_3}\cdot 5^{b_4}\cdots p^{b_p}}\)
mamy
\(\displaystyle{ \large NWD(a,b)=2^{\min (a_2,b_2)}\cdot 3^{\min (a_3,b_3)}\cdots p^{\min (a_p,b_p)}\\NWW(a,b)=2^{\max (a_2,b_2)}\cdot 3^{\max (a_3,b_3)}\cdots p^{\max (a_p,b_p)}}\),
to wystarczy udowodnić, że dla \(\displaystyle{ k,\:m,\:n,\: \mathbb{N}}\)
zachodzi
\(\displaystyle{ \min (k;\max (m;n))=\max (\min (k;m);\min (k;n))\\\max (k;\min (m;n))=\min (\max (k;m);\max (k;n))}\)
\(\displaystyle{ \large a=2^{a_2}\cdot 3^{a_3}\cdot 5^{a_4}\cdots p^{a_p}\\b=2^{b_2}\cdot 3^{b_3}\cdot 5^{b_4}\cdots p^{b_p}}\)
mamy
\(\displaystyle{ \large NWD(a,b)=2^{\min (a_2,b_2)}\cdot 3^{\min (a_3,b_3)}\cdots p^{\min (a_p,b_p)}\\NWW(a,b)=2^{\max (a_2,b_2)}\cdot 3^{\max (a_3,b_3)}\cdots p^{\max (a_p,b_p)}}\),
to wystarczy udowodnić, że dla \(\displaystyle{ k,\:m,\:n,\: \mathbb{N}}\)
zachodzi
\(\displaystyle{ \min (k;\max (m;n))=\max (\min (k;m);\min (k;n))\\\max (k;\min (m;n))=\min (\max (k;m);\max (k;n))}\)