Funkcja Eulera

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Zahion
Moderator
Moderator
Posty: 2095
Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 504 razy

Funkcja Eulera

Post autor: Zahion »

Witam. Potrzebuje pomocy z wyprowadzeniem, uzasadnieniem własności funkcji eulera. Mianowicie z : Dla dowolnej liczby całkowitej \(\displaystyle{ n}\) zachodzi:
\(\displaystyle{ \sum_{m|n}\varphi(m)=n}\),
(sumowanie przebiega wszystkie dzielniki liczby \(\displaystyle{ n}\)).
Jeżeli \(\displaystyle{ n=\prod_{i=1}^kp_i^{k_i}}\) jest rozkładem liczby \(\displaystyle{ n}\) na czynniki pierwsze to
\(\displaystyle{ \varphi(n)=\prod_{i=1}^k \varphi(p_i^{k_i})}\)
Z góry dziękuje i czekam na wskazówki .
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Funkcja Eulera

Post autor: yorgin »





[url=http://www.matematyka.pl/349227.htm]Wzór 2 #2[/url]
ODPOWIEDZ