Skróć ułamki
Skróć ułamki
Skróć ułamki i podaj konieczne założenia.
\(\displaystyle{ \frac{6x-4xy}{2xy-3x}}\)
Doszłam tutaj tylko do tego \(\displaystyle{ \frac{2(3x-2xy)}{2xy-3x}}\)
a drugi przykład nie wiem kompletnie jak zacząć
\(\displaystyle{ \frac{(x+1)x(x+1)}{(x+1)^{2}}}\)
Dziękuje
\(\displaystyle{ \frac{6x-4xy}{2xy-3x}}\)
Doszłam tutaj tylko do tego \(\displaystyle{ \frac{2(3x-2xy)}{2xy-3x}}\)
a drugi przykład nie wiem kompletnie jak zacząć
\(\displaystyle{ \frac{(x+1)x(x+1)}{(x+1)^{2}}}\)
Dziękuje
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Skróć ułamki
2. \(\displaystyle{ (x+1)^{2}\) zapisz to bez użycia potęgowania (nie wymnażaj)
1. \(\displaystyle{ 3x-2xy}\) co jest jednakowe w obu składnikach? wyciągnij to jednakowe przed nawias
\(\displaystyle{ 2xy-3x}\) co jest jednakowe w obu składnikach? wyciągnij to jednakowe przed nawias
Teraz wróć do swojego przykładu i wpisz to w liczniku i mianowniku-- 10 sty 2014, o 16:46 --Bardzo poprawnie będzie. Tak właśnie trzeba zrobić.
Trzeba wyjmować przed nawias jak najwięcej.
Przed skróceniem, pomyśl, jaką liczbą nie może być mianownik? Te liczby trzeba wyrzucić z dziedziny wyrażenia.
1. \(\displaystyle{ 3x-2xy}\) co jest jednakowe w obu składnikach? wyciągnij to jednakowe przed nawias
\(\displaystyle{ 2xy-3x}\) co jest jednakowe w obu składnikach? wyciągnij to jednakowe przed nawias
Teraz wróć do swojego przykładu i wpisz to w liczniku i mianowniku-- 10 sty 2014, o 16:46 --Bardzo poprawnie będzie. Tak właśnie trzeba zrobić.
Trzeba wyjmować przed nawias jak najwięcej.
Przed skróceniem, pomyśl, jaką liczbą nie może być mianownik? Te liczby trzeba wyrzucić z dziedziny wyrażenia.
Skróć ułamki
czyli \(\displaystyle{ \frac{2x(3-2y)}{x(2y-3)}}\) potem skrócę 2x i na dole x i to juz bedzie koniec?
a w drugim to bedzie tak: \(\displaystyle{ \frac{(x+1)x+(x+1)}{(x+1)(x+1)}}\) = \(\displaystyle{ \frac{x}{1}}\) ?
a w drugim to bedzie tak: \(\displaystyle{ \frac{(x+1)x+(x+1)}{(x+1)(x+1)}}\) = \(\displaystyle{ \frac{x}{1}}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 8 gru 2013, o 12:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 19 razy
Skróć ułamki
Do tego:
\(\displaystyle{ \frac{2x(3-2y)}{x(2y-3)}}\)
mała wskazówka:
\(\displaystyle{ (a-b)=-1 \cdot (b-a) = -(b-a)}\)
a \(\displaystyle{ \frac{x}{1} =x}\) i tak raczej należy zapisywać
\(\displaystyle{ \frac{2x(3-2y)}{x(2y-3)}}\)
mała wskazówka:
\(\displaystyle{ (a-b)=-1 \cdot (b-a) = -(b-a)}\)
a \(\displaystyle{ \frac{x}{1} =x}\) i tak raczej należy zapisywać
Skróć ułamki
\(\displaystyle{ \frac{(x+1)x(x+1)}{(x+1)^{2}}}\) = \(\displaystyle{ \frac{(x+1)x(x+1)}{(x+1)(x+1)}=}\) \(\displaystyle{ \frac{x}{1}=x}\)
\(\displaystyle{ x+1\neq 0}\)
\(\displaystyle{ x\neq -1}\)
a ten drugi: \(\displaystyle{ \frac{2x-(2y-3)}{x(2y-3)} = \frac{2x \cdot (-1)(3-2y)}{x(2y-3)}= \frac{-2x}{x}=-x}\)
\(\displaystyle{ x \neq 0 \vee
2y-3 \neq 0
2y \neq 3
y \neq \frac{3}{2}
y \neq 1 \frac{1}{2}}\)
dobrze jest?
\(\displaystyle{ x+1\neq 0}\)
\(\displaystyle{ x\neq -1}\)
a ten drugi: \(\displaystyle{ \frac{2x-(2y-3)}{x(2y-3)} = \frac{2x \cdot (-1)(3-2y)}{x(2y-3)}= \frac{-2x}{x}=-x}\)
\(\displaystyle{ x \neq 0 \vee
2y-3 \neq 0
2y \neq 3
y \neq \frac{3}{2}
y \neq 1 \frac{1}{2}}\)
dobrze jest?
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Skróć ułamki
\(\displaystyle{ \frac{2x-(2y-3)}{x(2y-3)}}\)ten zapis jest zły, w ogóle go skasuj.
powinno być \(\displaystyle{ \frac{2x \cdot (-1)(2y-3)}{x(2y-3)}}\), jak wyciągasz minus przed nawias, to musisz zmienić wszystkie znaki w nawiasie, tak jak kolega pokazał.
Ile to jest \(\displaystyle{ \frac{-2x}{x}}\) ? co się skróci, a co zostanie?
reszta jest dobrze
powinno być \(\displaystyle{ \frac{2x \cdot (-1)(2y-3)}{x(2y-3)}}\), jak wyciągasz minus przed nawias, to musisz zmienić wszystkie znaki w nawiasie, tak jak kolega pokazał.
Ile to jest \(\displaystyle{ \frac{-2x}{x}}\) ? co się skróci, a co zostanie?
reszta jest dobrze