Definicja liczby pierwszej

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
MathMaster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 23 paź 2009, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 80 razy

Definicja liczby pierwszej

Post autor: MathMaster »

Witam

Natknąłem się w podręczniku na definicje która wydaję mi się błędna.
Z podstawowego twierdzenia arytmetyki wnika, że liczba naturalna \(\displaystyle{ p > 1}\) jest liczbą pierwszą gdy spełnia następujący warunek:
Dla dowolnych \(\displaystyle{ a, b \in Z}\)

\(\displaystyle{ p|ab \Rightarrow p|a \vee p|b}\) .
Co jest oczywiście bzdurą bo gdy na przykład
\(\displaystyle{ p = 6, a = 6, b = 1}\)
Formuła jest spełniona, ale 6 nie jest liczbą pierwszą. Mógłby mi ktoś to wyjaśnić?
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Definicja liczby pierwszej

Post autor: Vax »

Ale dla \(\displaystyle{ a=2 , b=3}\) już nie działa. A miałeś dokładnie napisane, że ma to zachodzić dla dowolnych \(\displaystyle{ a,b \in \mathbb{Z}}\)
rafalpw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2203
Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 526 razy

Definicja liczby pierwszej

Post autor: rafalpw »

MathMaster pisze: Co jest oczywiście bzdurą bo gdy na przykład
\(\displaystyle{ p = 6, a = 6, b = 1}\)
Formuła jest spełniona, ale 6 nie jest liczbą pierwszą. Mógłby mi ktoś to wyjaśnić?
To nie jest dobry kontrprzykład, gdyż w twierdzeniu jest napisane dla dowolnych, a nie dla jakichkolwiek. Mylisz kwantyfikator "dla każdego" z "istnieje".
ODPOWIEDZ