udowodnij niewymiernosc liczby

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
skwarek90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 27 paź 2010, o 20:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

udowodnij niewymiernosc liczby

Post autor: skwarek90 »

witam,

mam taką oto liczbę:
\(\displaystyle{ \sqrt{2} + \sqrt{3}}\)

muszę udowodnić jej niewymierność. czy będzie polegało to na tym, że udowodnię niewymierność obu tych pierwiastków i założę, że ich suma jest niewymierna czy na czymś innym to polega?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

udowodnij niewymiernosc liczby

Post autor: piasek101 »

Suma niewymiernych moze być wymierna.

Z tw o wymiernym pierwiastku wielomianu może pójdzie.
skwarek90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 27 paź 2010, o 20:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

udowodnij niewymiernosc liczby

Post autor: skwarek90 »

już wiem o tym, za łatwo by było.
ale na szczęście udało mi się znaleźć dowód na to, który podczas wcześniejszych poszukiwań musiał mi jakoś umknąc, także temat do zamknięcia
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

udowodnij niewymiernosc liczby

Post autor: yorgin »

Liczba \(\displaystyle{ \sqrt{2}+\sqrt{3}}\) jest pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ x^4-10x^2+1}\). Wystarczy teraz sprawdzić, że ten wielomian nie ma pierwiastków wymiernych, więc i dana liczba wymierna być nie może.-- 13 grudnia 2013, 20:50 --
skwarek90 pisze: także temat do zamknięcia
Tematów nie mamy na zwyczaju zamykać, gdyż być może ktoś inny znajdzie to zadanie i zechce o coś zapytać.
krolikbuks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 6 cze 2013, o 20:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 1 raz

udowodnij niewymiernosc liczby

Post autor: krolikbuks »

Można to zrobić prościej. Przypuśćmy, że liczba \(\displaystyle{ \sqrt{2} + \sqrt{3}}\) jest wymierna, oznaczmy ją jako \(\displaystyle{ a}\). Wtedy \(\displaystyle{ a ^{2}}\) też jest wymierne. ale\(\displaystyle{ a ^{2} = 2 + 3 + 2 \sqrt{6} = 5 + 2 \sqrt{6}}\). łatwo pokazać, że \(\displaystyle{ 2\sqrt{6}}\) jest niewymierne. \(\displaystyle{ 5}\) jest wymierna czyli \(\displaystyle{ 5 + 2 \sqrt{6}}\) jest niewymierna - bo jest sumą liczby wymiernej i niewymiernej. Zatem sprzeczność. Czyli \(\displaystyle{ a}\) nie jest wymierne co kończy dowód.
Ostatnio zmieniony 21 gru 2013, o 22:21 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak tagów.
ODPOWIEDZ