\(\displaystyle{ x^{2}+7}\) jest liczbą pierwszę
Wykaż, że \(\displaystyle{ x}\) jest liczbą zlożoną
Liczby pierwsze, złożone. Wykaż, że
-
- Użytkownik
- Posty: 185
- Rejestracja: 12 gru 2013, o 22:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 77 razy
Liczby pierwsze, złożone: wykaż, że
Ostatnio zmieniony 13 gru 2013, o 17:31 przez Qń, łącznie zmieniany 4 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Liczby pierwsze, złożone: wykaż, że
Jakieś dodatkowe założenia? Bo to nie jest prawda, mianowicie:
\(\displaystyle{ 11=2^{2}+7}\) jest liczbą pierwszą, zaś \(\displaystyle{ x=2}\) nie jest złożone.
\(\displaystyle{ 11=2^{2}+7}\) jest liczbą pierwszą, zaś \(\displaystyle{ x=2}\) nie jest złożone.
-
- Użytkownik
- Posty: 185
- Rejestracja: 12 gru 2013, o 22:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 77 razy
Liczby pierwsze, złożone. Wykaż, że
\(\displaystyle{ 2 \cdot x^{2}+7}\) - liczba pierwsza
wykaż, że \(\displaystyle{ x}\) jest liczbą złożoną
wykaż, że \(\displaystyle{ x}\) jest liczbą złożoną
Ostatnio zmieniony 14 gru 2013, o 19:27 przez Ponewor, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Nie dubluj tematów.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Nie dubluj tematów.
Liczby pierwsze, złożone. Wykaż, że
Skorzystaj z tego, że każda liczba pierwsza jest postaci \(\displaystyle{ 3k+1}\) lub \(\displaystyle{ 3k+2 .}\)
- Ponewor
- Moderator
- Posty: 2218
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
Liczby pierwsze, złożone: wykaż, że
Tą siódemkę można na piątkę zamienić.
EDIT
powyższa uwaga dotyczy pierwotnej wersji treści zadania.
A uwaga brzoskiwnki1 jest nie do końca precyzyjna. Jedna z liczb pierwszych nie jest podanej postaci i należy ją osobno rozważyć.
EDIT
powyższa uwaga dotyczy pierwotnej wersji treści zadania.
A uwaga brzoskiwnki1 jest nie do końca precyzyjna. Jedna z liczb pierwszych nie jest podanej postaci i należy ją osobno rozważyć.