Jaka to liczba?

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Bestia666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 10 gru 2013, o 23:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: obiektów na mapie
Podziękował: 3 razy

Jaka to liczba?

Post autor: Bestia666 »

Witam! Mam problem z pewnym zadaniem. Kombinowałem coś ze wzorami skróconego mnożenia i podstawieniami ale nic to nie dało.

Liczba \(\displaystyle{ (17 + \sqrt{71} )^{31} + (17 - \sqrt{71} )^{31}}\) jest:

a) niewymierna
b) całkowita parzysta
c) całkowita nieparzysta
d) wymierna niecałkowiata
kalwi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1931
Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 145 razy
Pomógł: 320 razy

Jaka to liczba?

Post autor: kalwi »

ja bym to zrobił tak, że trzeba zauważyć, co się stanie przy podnoszeniu do 31 potęgi, tj. będzie to wyglądać jakoś tak

\(\displaystyle{ (17+ \sqrt{71})^{31}=17^{31}+k_1 \cdot 17^{30} \cdot \sqrt{71}+k_2 \cdot 17^{29} \cdot \sqrt{71}^2 +....+k_2 \cdot 17^2 \cdot \sqrt{71}^{29}+k_1 \cdot 17 \cdot \sqrt{71}^{30}+71^{31} \\ \\
(17- \sqrt{71})^{31}=17^{31}-k_1 \cdot 17^{30} \cdot \sqrt{71}+k_2 \cdot 17^{29} \cdot \sqrt{71}^2 -....-k_2 \cdot 17^2 \cdot \sqrt{71}^{29}+k_1 \cdot 17 \cdot \sqrt{71}^{30}-71^{31}}\)


gdzie \(\displaystyle{ k_1,k_2...k_n}\) to są jakieś stałe liczby, współczynniki przy podnoszeniu do potęgi
no i jak łatwo zauważyć nieparzyste potęgi \(\displaystyle{ \sqrt{71}}\) się zredukują, a cała reszta się zsumuje, czyli będzie to liczba parzysta
Bestia666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 10 gru 2013, o 23:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: obiektów na mapie
Podziękował: 3 razy

Jaka to liczba?

Post autor: Bestia666 »

Tak, całkowita parzysta to poprawna odpowiedź. Wielkie dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ