wyznaczyć największy spólny dzielnik
-
- Użytkownik
- Posty: 556
- Rejestracja: 15 mar 2009, o 18:13
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 57 razy
- Pomógł: 30 razy
wyznaczyć największy spólny dzielnik
wyznaczyć \(\displaystyle{ NWD(67,111)=d}\)i takie \(\displaystyle{ x,y}\), ze \(\displaystyle{ d=x \cdot 67 + y \cdot 111}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 556
- Rejestracja: 15 mar 2009, o 18:13
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 57 razy
- Pomógł: 30 razy
wyznaczyć największy spólny dzielnik
\(\displaystyle{ NWD(67,111)=1}\) jest względnie pierwsze
czyli \(\displaystyle{ d=1}\)
i co mam szukać pary liczb, by \(\displaystyle{ 1=x \cdot 67 + y \cdot 111}\)?
czyli \(\displaystyle{ d=1}\)
i co mam szukać pary liczb, by \(\displaystyle{ 1=x \cdot 67 + y \cdot 111}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
wyznaczyć największy spólny dzielnik
Nie ma w zadaniu narzuconego warunku na liczby \(\displaystyle{ x,y}\)? Na przykład: \(\displaystyle{ x,y \in \ZZ}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 556
- Rejestracja: 15 mar 2009, o 18:13
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 57 razy
- Pomógł: 30 razy
wyznaczyć największy spólny dzielnik
Znając życie, to takie niedopisane zadanie. taką dostałam treść...
-
- Użytkownik
- Posty: 1592
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 246 razy
wyznaczyć największy spólny dzielnik
z tą treścią masz równanie
\(\displaystyle{ 67x + 111y = 1}\)
które ma rozwiązanie
\(\displaystyle{ \begin{cases}
x = \alpha\\
y = \frac{1-67\alpha}{111}\end{cases}}\)
więcej niż to rozwiązanie parametryczne nie wymyślisz. Chyba, że faktycznie czegoś brakuje w treści.
\(\displaystyle{ 67x + 111y = 1}\)
które ma rozwiązanie
\(\displaystyle{ \begin{cases}
x = \alpha\\
y = \frac{1-67\alpha}{111}\end{cases}}\)
więcej niż to rozwiązanie parametryczne nie wymyślisz. Chyba, że faktycznie czegoś brakuje w treści.