Czy zachodzi podzielność?
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 19 kwie 2013, o 14:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Czy zachodzi podzielność?
Jest ciąg określony wzorem:
\(\displaystyle{ a_{n}=2 \cdot 3 \cdot \left( \frac{6^{n}-6}{5} \right)}\)
Trzeba wykazać, że 50. wyraz jest podzielny przez 2 i sprawdzić czy jest podzielny 6.
Więc 2 i 3 wyciągnąłem, ale teraz w jaki sposób wykazać, że \(\displaystyle{ 5 | \left( 6^{n}-6 \right)}\)? Jak wsadzić na kalkulator to zauważam, że początkowe wyrazy \(\displaystyle{ 6^{n}}\) mają jako ostatnią cyfrę 6. Ale to nie jest dowód.
Może jeszcze inaczej powinienem do tego podejść?
\(\displaystyle{ a_{n}=2 \cdot 3 \cdot \left( \frac{6^{n}-6}{5} \right)}\)
Trzeba wykazać, że 50. wyraz jest podzielny przez 2 i sprawdzić czy jest podzielny 6.
Więc 2 i 3 wyciągnąłem, ale teraz w jaki sposób wykazać, że \(\displaystyle{ 5 | \left( 6^{n}-6 \right)}\)? Jak wsadzić na kalkulator to zauważam, że początkowe wyrazy \(\displaystyle{ 6^{n}}\) mają jako ostatnią cyfrę 6. Ale to nie jest dowód.
Może jeszcze inaczej powinienem do tego podejść?
Ostatnio zmieniony 24 lis 2013, o 18:26 przez Ponewor, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Skaluj nawiasy. Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Skaluj nawiasy. Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 19 kwie 2013, o 14:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Czy zachodzi podzielność?
Możesz mnie trochę bardziej naprowadzić? Chyba nie byłem na zajęciach w liceum, kiedy to tłumaczyli.
-
- Użytkownik
- Posty: 826
- Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 187 razy
Czy zachodzi podzielność?
Po co indukcja, jak można prościej?
\(\displaystyle{ 6 \equiv 1 \pmod{5}}\)
\(\displaystyle{ 6^{n-1} \equiv 1^{n-1} \equiv 1 \pmod{5}}\)
\(\displaystyle{ 6^{n-1}-1 \equiv 0 \pmod{5}}\)
\(\displaystyle{ 6\cdot(6^{n-1}-1) \equiv 6\cdot0 \pmod{5}}\)
\(\displaystyle{ 6^{n}-6 \equiv 0 \pmod{5}}\)
Co do tego, że każdy wyraz \(\displaystyle{ 6^n}\) kończy się na \(\displaystyle{ 6}\), to gdybyś to ładnie (patrz: poprawnie) uzasadnił i wyciągnął wniosek to byłby to dowód.
\(\displaystyle{ 6 \equiv 1 \pmod{5}}\)
\(\displaystyle{ 6^{n-1} \equiv 1^{n-1} \equiv 1 \pmod{5}}\)
\(\displaystyle{ 6^{n-1}-1 \equiv 0 \pmod{5}}\)
\(\displaystyle{ 6\cdot(6^{n-1}-1) \equiv 6\cdot0 \pmod{5}}\)
\(\displaystyle{ 6^{n}-6 \equiv 0 \pmod{5}}\)
Co do tego, że każdy wyraz \(\displaystyle{ 6^n}\) kończy się na \(\displaystyle{ 6}\), to gdybyś to ładnie (patrz: poprawnie) uzasadnił i wyciągnął wniosek to byłby to dowód.
Ostatnio zmieniony 24 lis 2013, o 17:56 przez Kaf, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 19 kwie 2013, o 14:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Czy zachodzi podzielność?
mortan517, jestem na pierwszym roku (studiów) i niestety nie potrafię przeprowadzić indukcji dla tego przykładu... :/ Mógłbyś mnie nauczyć?
Kaf, sposobu nr 1 niestety tym bardziej nie rozumiem. A w jaki sposób mógłbym "poprawnie" uzasadnić, że 6^50 ma 6 na końcu? Bo podejrzewam, że notatka "kalkulator tak wyliczył" nie spodoba się wykładowcy (szczególnie, że nie każdy kalkulator to policzy).
Kaf, sposobu nr 1 niestety tym bardziej nie rozumiem. A w jaki sposób mógłbym "poprawnie" uzasadnić, że 6^50 ma 6 na końcu? Bo podejrzewam, że notatka "kalkulator tak wyliczył" nie spodoba się wykładowcy (szczególnie, że nie każdy kalkulator to policzy).
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Czy zachodzi podzielność?
Musisz ładnie ująć w słowa, że dla każdego \(\displaystyle{ n}\) liczba \(\displaystyle{ 6^n}\) ma jako cyfrę jedności \(\displaystyle{ 6}\), a po odjęciu \(\displaystyle{ 6}\) zostaje \(\displaystyle{ 0}\), więc liczba jest podzielna przez \(\displaystyle{ 5}\), a co do indukcji:
Krok 1
\(\displaystyle{ 5 | 6^1-6 = 6-6=0}\)
a jak wiemy \(\displaystyle{ 0}\) jest podzielne przez \(\displaystyle{ 5}\)
Krok 2 (zakładamy, że dla każdego \(\displaystyle{ n}\), liczba \(\displaystyle{ 6^n-6}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ 5}\).
Krok 3 (udowodnimy, że dla zachodzi to także dla \(\displaystyle{ n+1}\)
\(\displaystyle{ 6^{n+1}-6 = 6\cdot 6^n -6 = 5\cdot 6^n + (6^n -6) = 5\cdot 6^n + 5k = 5\cdot (6^n + k)}\)
Korzystamy tu z tego, że zgodnie z drugim krokiem indukcyjnym \(\displaystyle{ 5|6^n-6}\)
Krok 1
\(\displaystyle{ 5 | 6^1-6 = 6-6=0}\)
a jak wiemy \(\displaystyle{ 0}\) jest podzielne przez \(\displaystyle{ 5}\)
Krok 2 (zakładamy, że dla każdego \(\displaystyle{ n}\), liczba \(\displaystyle{ 6^n-6}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ 5}\).
Krok 3 (udowodnimy, że dla zachodzi to także dla \(\displaystyle{ n+1}\)
\(\displaystyle{ 6^{n+1}-6 = 6\cdot 6^n -6 = 5\cdot 6^n + (6^n -6) = 5\cdot 6^n + 5k = 5\cdot (6^n + k)}\)
Korzystamy tu z tego, że zgodnie z drugim krokiem indukcyjnym \(\displaystyle{ 5|6^n-6}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 826
- Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 187 razy
Czy zachodzi podzielność?
Niech \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) będę liczbami naturalnymi i niech \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) oznaczają liczby stojące na ich pozycji jedności. Zauważmy, że cyfra jedności \(\displaystyle{ a\cdot b}\) jest taka sama jak cyfra jedności \(\displaystyle{ x\cdot y}\). Teraz zauważ, że \(\displaystyle{ 6\cdot 6=36}\) i skorzystaj z początkowej uwagi.
- Ponewor
- Moderator
- Posty: 2218
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
Czy zachodzi podzielność?
A dowód Twojego spostrzeżenia? (Bo właśnie robisz rozwiązanie z kongruencji, nie korzystając z kongruencji, bo po cichu przepychasz ich własności)
-
- Użytkownik
- Posty: 826
- Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 187 razy
Czy zachodzi podzielność?
Mnożeniem pisemnym albo ewentualnie przedstawiając \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) jako sumę iloczynów liczb oznaczająch ich cyfry i potęg dziesiątki i mnożąc te sumy przez siebie.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 19 kwie 2013, o 14:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Czy zachodzi podzielność?
mortan517, co by się stało gdyby założenie z kroku 2 było błędne? Wyszła by sprzeczność w kroku 3?
-
- Użytkownik
- Posty: 826
- Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 187 razy
Czy zachodzi podzielność?
Zakładamy, że pewna liczba naturalna \(\displaystyle{ n}\) spełnia założenie (czyli ma jakąś właśność), i udowadniamy przy pomocy tego założenia tezę indukcyjną, czyli że liczba \(\displaystyle{ n+1}\) też ma tą własność.