Równania modulowe

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
jacekozga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 22 lis 2013, o 22:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: bba
Podziękował: 1 raz

Równania modulowe

Post autor: jacekozga »

Witam Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych równań
1)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3k+1=2 \ \mod \ 4 \\ 2k-1=3 \ \mod \ 5 \\ 5k-3=0 \ \mod \ 4 \end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 23 lis 2013, o 11:47 przez Ponewor, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Nie dubluj tematów. Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

Równania modulowe

Post autor: Ponewor »

\(\displaystyle{ k = \left( 2-1\right) \cdot 3^{-1}=3^{-1} = \ldots \mod 4}\)
jacekozga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 22 lis 2013, o 22:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: bba
Podziękował: 1 raz

Równania modulowe

Post autor: jacekozga »

Mogę prosić o wytłumaczenie skąd to się wzięło.
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

Równania modulowe

Post autor: Ponewor »

Pierwsze równanie upraszczam i mnożę stronami przez element odwrotny do \(\displaystyle{ 3}\).
ODPOWIEDZ