Czy fragment n-długiego ciągu jest podzielny przez n?

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
szymonides
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 24 lis 2009, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Czy fragment n-długiego ciągu jest podzielny przez n?

Post autor: szymonides »

Cześć,

Mam takie zadanko:
Dany jest ciąg liczb naturalnych \(\displaystyle{ A = \left\{ a_{1}, a_{2}, ..., a_{n}\right\}}\) Pokaż, że istnieją takie i oraz j, \(\displaystyle{ i \le j}\), że suma \(\displaystyle{ a_{i} + a_{i+1} + ... + a_{j}}\) jest podzielna przez n.
Doszedłem już do tego, że jeżeli każdy wyraz zbioru \(\displaystyle{ A}\), czyli \(\displaystyle{ a_{x}}\) podzielimy modulo przez \(\displaystyle{ n}\) to nasz ciąg \(\displaystyle{ A}\) będzie można zastąpić przez \(\displaystyle{ A'}\), którego elementami będą reszty z dzielenia, czyli \(\displaystyle{ \left\{ a_{1} \mod n, a_{2} \mod n, ..., a_{n} \mod n \right\} = \left\{r_{1}, r_{2}, ..., r_{n}\right\} = A'}\).

Jeżeli w \(\displaystyle{ A'}\) znajdziemy \(\displaystyle{ 0}\), to teza z treści polecenia jest potwierdzona, bo \(\displaystyle{ 0}\) reprezentuje tą liczbę \(\displaystyle{ a_{x}}\) podzielną przez \(\displaystyle{ n}\) (gdzie \(\displaystyle{ x = i = j}\)).

Mam problem z dowodem, gdy w \(\displaystyle{ A'}\) nie będzie \(\displaystyle{ 0}\). Wydaje mi się, żeby zrobić to indukcyjnie, ale kompletnie nie wiem jak do tego podejść.
Mogę zacząć od przypadku, że każde \(\displaystyle{ r_{x} = 1}\), czyli suma wszystkich elementów z \(\displaystyle{ A'}\) będzie równa \(\displaystyle{ n}\) (czyli będzie też podzielna przez \(\displaystyle{ n}\)). Następnie mogę "zwijać" elementy ciągu, czyli wybrany element zastąpić większą liczbą i zacząć liczyć od wybranego miejsca, lecz nie wiem jak się za to zabrać.

Z góry dziękuję za pomoc
Ostatnio zmieniony 16 lis 2013, o 21:13 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Czy fragment n-długiego ciągu jest podzielny przez n?

Post autor: kropka+ »

A jakie są założenia ?
Bo np. dla \(\displaystyle{ n=2 \wedge A=\left\{ 1,2\right\}}\) teza jest nieprawdziwa.
szymonides
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 24 lis 2009, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Czy fragment n-długiego ciągu jest podzielny przez n?

Post autor: szymonides »

A jakie są założenia ?
Takie jak w poleceniu:
(...) istnieją takie i oraz j, \(\displaystyle{ i \le j}\), że suma \(\displaystyle{ a_{i} + a_{i+1} + ... + a_{j}}\) jest podzielna przez n
W Twoim przypadku \(\displaystyle{ i = j = 2}\), bo \(\displaystyle{ a_{2} = 2}\), a 2 jest podzielne przez \(\displaystyle{ n = 2}\).
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Czy fragment n-długiego ciągu jest podzielny przez n?

Post autor: kropka+ »

Źle spojrzałam.
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

Czy fragment n-długiego ciągu jest podzielny przez n?

Post autor: Ponewor »

Skorzystaj z zasadu szufladkowej Dirichleta.
ODPOWIEDZ