metoda kontrapozycji
-
- Użytkownik
- Posty: 206
- Rejestracja: 9 sty 2011, o 11:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
- Podziękował: 87 razy
metoda kontrapozycji
Nie mam zastrzeżeń do tego że równanie jest jak najbardziej prawidłowe.
prawo kontrapozycji również znam:
\(\displaystyle{ \left( p \Rightarrow q\right) \Leftrightarrow \left( \neg q \Rightarrow \neg p\right)}\)
ale jak zastosować to w zadaniu:
\(\displaystyle{ n>1, n \in N \Rightarrow \sqrt{n}>1}\)
Nie mam pojęcia jak się za to zabrać
prawo kontrapozycji również znam:
\(\displaystyle{ \left( p \Rightarrow q\right) \Leftrightarrow \left( \neg q \Rightarrow \neg p\right)}\)
ale jak zastosować to w zadaniu:
\(\displaystyle{ n>1, n \in N \Rightarrow \sqrt{n}>1}\)
Nie mam pojęcia jak się za to zabrać
Ostatnio zmieniony 12 lis 2013, o 11:13 przez KubaJBSK, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 206
- Rejestracja: 9 sty 2011, o 11:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
- Podziękował: 87 razy
metoda kontrapozycji
Czyli będzie tak:
\(\displaystyle{ \neg \left( \sqrt{n}>1 \right)\Rightarrow \neg \left( n>1), \neg (n \in N\right)}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{n} \le 1 \Rightarrow n \le 1, n(nie należy) N}\)
\(\displaystyle{ \neg \left( \sqrt{n}>1 \right)\Rightarrow \neg \left( n>1), \neg (n \in N\right)}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{n} \le 1 \Rightarrow n \le 1, n(nie należy) N}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
metoda kontrapozycji
Jeszcze do prawej strony- prawa De morgana, bo przeczysz koniunkcji. Zapisz teraz wszystkie przeczenia bez znaku \(\displaystyle{ \neg}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 206
- Rejestracja: 9 sty 2011, o 11:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
- Podziękował: 87 razy
metoda kontrapozycji
Nie rozumiem za bardzo co jeszcze ma być z prawej strony dopisek że z prawa de Morgana?
opuszczając negację wyszło mi to co linijka poniżej
czyli n będzie z przedziału \(\displaystyle{ \left( 0,1\right)}\) i z prawdy wynika prawda czyli dowód spełniony?
opuszczając negację wyszło mi to co linijka poniżej
czyli n będzie z przedziału \(\displaystyle{ \left( 0,1\right)}\) i z prawdy wynika prawda czyli dowód spełniony?
Ostatnio zmieniony 12 lis 2013, o 11:40 przez KubaJBSK, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
metoda kontrapozycji
Co się dzieje z symbolem koniunkcji( a ten jest równoważny przecinkowi ) przy prawach De Morgana?
-
- Użytkownik
- Posty: 206
- Rejestracja: 9 sty 2011, o 11:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
- Podziękował: 87 razy
metoda kontrapozycji
Aha już wiem o co chodzi lewa strona będzie wyglądać następująco:
\(\displaystyle{ \sqrt{n} \le 1 \Rightarrow n \le 1 \wedge n(nie należy) N}\)
dowód spełniony?
\(\displaystyle{ \sqrt{n} \le 1 \Rightarrow n \le 1 \wedge n(nie należy) N}\)
dowód spełniony?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 206
- Rejestracja: 9 sty 2011, o 11:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
- Podziękował: 87 razy
metoda kontrapozycji
Jestem trochę zmieszany
CHodziłem do technikum elektronicznego i dla mnie zawsze
fukcja and "i" lub inaczej iloczyn był zanczony \(\displaystyle{ \wedge}\)
natomiast or "lub" alternatywa był znaczony \(\displaystyle{ \vee}\)
dodatkowo:
koniunkcja tu też oznaczona \(\displaystyle{ \wedge}\)
Teraz do mnie dotarło jestem już trochę zmieszany więc może to jakieś brednie:
\(\displaystyle{ ,= \wedge}\) neguję więc zmieniam na \(\displaystyle{ \vee}\) ?
\(\displaystyle{ \sqrt{n} \le 1 \Rightarrow n \le 1 \vee n(nie należy) N}\)
CHodziłem do technikum elektronicznego i dla mnie zawsze
fukcja and "i" lub inaczej iloczyn był zanczony \(\displaystyle{ \wedge}\)
natomiast or "lub" alternatywa był znaczony \(\displaystyle{ \vee}\)
dodatkowo:
koniunkcja tu też oznaczona \(\displaystyle{ \wedge}\)
Teraz do mnie dotarło jestem już trochę zmieszany więc może to jakieś brednie:
\(\displaystyle{ ,= \wedge}\) neguję więc zmieniam na \(\displaystyle{ \vee}\) ?
\(\displaystyle{ \sqrt{n} \le 1 \Rightarrow n \le 1 \vee n(nie należy) N}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 206
- Rejestracja: 9 sty 2011, o 11:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
- Podziękował: 87 razy
metoda kontrapozycji
zdecydowanie prościej to jest chyba nawiązanie do I prawa De Morgana, dziękuję za pomoc