Równanie z pierwiastkami.

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
martanicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 11 lis 2013, o 23:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Równanie z pierwiastkami.

Post autor: martanicz »

Mam nadzieję, że wybrałam dobry dział. Otóż mam problem z takim zadaniem:
\(\displaystyle{ \sqrt{x-2} + \sqrt{4-x} = \sqrt{6-x}}\)
wyznaczyłam dziedzinę D=<2,4>
uznałam, że można to równanie podnieść do kwadratu(bo zawsze dodatnie) i po przkeształceniu wyszło mi coś takiego:
\(\displaystyle{ 2 \sqrt{(x-2)(4-x)} = -x+4}\)
tego chyba nie można podnieść do kwadratu, bo nie wiadomo jakie mają znaki te liczby i w tym punkcie utknęłam, proszę o podpowiedź
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Równanie z pierwiastkami.

Post autor: kropka+ »

martanicz pisze: \(\displaystyle{ 2 \sqrt{(x-2)(4-x)} = -x+4}\)
Powinno być \(\displaystyle{ \sqrt{(x-2)(4-x)}=4-x}\)

Przecież w dziedzinie wyrażenia pod pierwiastkiem i prawa strona są nieujemne, więc można podnieść do kwadratu.
ODPOWIEDZ