Mnożenie znaków "-", "+" dowód

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Nasio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 20 wrz 2013, o 23:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska

Mnożenie znaków "-", "+" dowód

Post autor: Nasio »

Chciałbym aby ktoś mi pokazał/przeprowadził dowód na to ,że minus razy minus daje plus ,a plus razy minus daje minus.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Mnożenie znaków "-", "+" dowód

Post autor: yorgin »

228496.htm
Nasio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 20 wrz 2013, o 23:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska

Mnożenie znaków "-", "+" dowód

Post autor: Nasio »

Dziękuje ale tylko za jedną część bo udowodniono tylko pierwszą część mojego pytania.Druga część brzmi dlaczego plus razy minus daje minus ,a poza tym tamten dowód jest już oparty na założeniu ,że plus razy minus daje minus.
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Mnożenie znaków "-", "+" dowód

Post autor: Zordon »

\(\displaystyle{ (-5)\cdot 3=(5-10)\cdot 3 = 5\cdot 3 - 10\cdot 3 = -15}\)
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Mnożenie znaków "-", "+" dowód

Post autor: yorgin »

Intuicyjnie - jak masz jedną minus jedynkę, to co masz? Jeden, czy minus jeden?

Formalnie:

\(\displaystyle{ 1\cdot (-1)+1=1\cdot ((-1)+1)=1\cdot 0=0 \Rightarrow 1\cdot (-1)=-1}\).
Nasio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 20 wrz 2013, o 23:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska

Mnożenie znaków "-", "+" dowód

Post autor: Nasio »

Dzięki wielkie już wszystko jasne.
ODPOWIEDZ