Najwiekszy wspolny dzielnik

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Najwiekszy wspolny dzielnik

Post autor: soku11 »

Prosze o porzadne rozwiazanie tego zadanka, gdyz nawet nie wiem jak sie za nie zabrac
Wykaż, że jeśli x i y są dowolnymi liczbami naturalnymi, z których co najmniej jedna jest różna od zera, to dla dowolnej liczby całkowitej k zachodzi równość: NWD(x,y)=NWD(x-ky,y).

Z gory dziekuje POZDRO
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Najwiekszy wspolny dzielnik

Post autor: Tomasz Rużycki »

Sprobuj indukcyjnie.

A poza tym to raczej teoria liczb, zapewne moderatorzy zechca przeniesc watek.
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Najwiekszy wspolny dzielnik

Post autor: soku11 »

Nie za bardzo wiem jak to zrobic indukcja Prosze o jakies dluzsze wypowiedzi potwierdzone najlepiej jakimis obliczeniami, itp POZDRO
Awatar użytkownika
max
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3306
Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lebendigentanz
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 778 razy

Najwiekszy wspolny dzielnik

Post autor: max »

Niewprost:

Niech:
\(\displaystyle{ NWD(x, y) = q\\
NWD(x - ky, y) = p}\)


Dla przykładu załóżmy, że \(\displaystyle{ p > q}\).

Oczywiście jest:
\(\displaystyle{ y \equiv 0 \pmod{p}\\
x - ky \equiv 0 \pmod{p}}\)

czyli (mnożymy pierwszą kongruencję stronami razy k i dodajemy stronami do drugiej):
\(\displaystyle{ x \equiv 0 \pmod{p}}\)
zatem zarówno \(\displaystyle{ x}\) jak i \(\displaystyle{ y}\) dzielą się przez \(\displaystyle{ p}\), co jest sprzeczne z założeniami:
\(\displaystyle{ NWD(x, y) = q \ \vee \ p > q}\).
Otrzymana sprzeczność dowodzi, że nie może być \(\displaystyle{ p > q}\), podobnie wykazujemy, że nie może być też \(\displaystyle{ p < q}\), a zatem jest \(\displaystyle{ p = q}\)
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Najwiekszy wspolny dzielnik

Post autor: soku11 »

Dzieki ale nic z tego zapisu nie rozumiem Nie wiem co to jest mod a tym bardziej kongruencja... Mimo wszystko dzieki Sa jakies inne mozliwosci rozwiazania?? POZDRO
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Najwiekszy wspolny dzielnik

Post autor: Tomasz Rużycki »

\(\displaystyle{ a\equiv b\pmod{c}\Longleftrightarrow c|a-b}\).
Awatar użytkownika
max
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3306
Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lebendigentanz
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 778 razy

Najwiekszy wspolny dzielnik

Post autor: max »

A jeśli dalej jest niejasne, to rozumowanie z kongruencjami można zapisać bez nich, w taki opisowy sposób:

Skoro \(\displaystyle{ y}\) jest podzielne przez \(\displaystyle{ p}\), to liczba \(\displaystyle{ ky}\) też jest podzielna przez \(\displaystyle{ p}\), więc ponieważ \(\displaystyle{ x - ky}\) jest również podzielne przez \(\displaystyle{ p}\), to także \(\displaystyle{ x}\) jest podzielne przez \(\displaystyle{ p}\)
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Najwiekszy wspolny dzielnik

Post autor: soku11 »

OK Teraz ju zrozumiem. Plus dla ciebie POZDRO
ODPOWIEDZ