Dowód tożsamości Bezouta
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 16 wrz 2013, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stąd
- Podziękował: 1 raz
Dowód tożsamości Bezouta
Witam. Czy mógłby mi ktoś pokazać dowód tej tożsamości w postaci: \(\displaystyle{ \forall a,b\in Z:\ \exists x,y\in Z:\ NWD(a,b)=x \cdot a+y \cdot b}\)
Ostatnio zmieniony 6 lis 2013, o 19:43 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 16 wrz 2013, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stąd
- Podziękował: 1 raz
Dowód tożsamości Bezouta
No właśnie coś nie mogę znaleźć przyzwoitego dowodu . To byłbym wdzięczny za link, jeśli ktoś zna.
-
- Użytkownik
- Posty: 319
- Rejestracja: 6 gru 2011, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 26 razy
Dowód tożsamości Bezouta
Bo trzeba wiedzieć czego szukać To o co pytasz wg. mnie nazywa się rozszerzonym algorytmem euklidesa, a o nazwie z Bezou nigdy nie słyszałem XD
... _Euklidesa
... _Euklidesa
- Ponewor
- Moderator
- Posty: 2218
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
Dowód tożsamości Bezouta
To co napisał porfirion to 100% prawda, ale ja nadal nie wiem co jest nieprzyzwoitego w dowodzie pod hasłem "tożsamość Bezouta", który jest według mnie całkiem ładny.
- Ponewor
- Moderator
- Posty: 2218
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
Dowód tożsamości Bezouta
Po moim drugim poście wszystko już raczej jasne było. Zresztą w przytoczonej wypowiedzi podkreślić powinieneś słowo "przyzwoitego".
- sylwia1313
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 25 sty 2015, o 12:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Dowód tożsamości Bezouta
Witam, wie ktoś gdzie znaleźć dobrze wytłumaczony dowód tożsamości Bezouta dla wielomianów?