kwadrat liczby naturalnej

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
into5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 20 paź 2013, o 14:46
Płeć: Mężczyzna

kwadrat liczby naturalnej

Post autor: into5 »

Mam takie zadanie. Udowodnij, że liczba 4k+2 nie może być kwadratem liczby naaturalnej
Rozważyłem dwa przypadki, dla n parzystych i nieparzystych. Wyszło mi coś takiego:

\(\displaystyle{ (4s)^2= 16s^2= 4*4s^2 + 0


(4s+1)^2= 4(4s^2+2s) +1



(4s+2)^2=4(4s^2+4s+1) + 0}\)



Czyli wychodzi, że w ostatnim wyszła reszta 0 i może być kwadratem l. naturalnej. Czy mógłby ktoś powiedzieć co robię źle?
kalwi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1931
Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 145 razy
Pomógł: 320 razy

kwadrat liczby naturalnej

Post autor: kalwi »

w złą stronę idziesz. powinieneś wziąć pierwiastek, a nie podnieść do kwadratu
into5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 20 paź 2013, o 14:46
Płeć: Mężczyzna

kwadrat liczby naturalnej

Post autor: into5 »

nie bardzo rozumiem co to da, mógłbyś wyjaśnić?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

kwadrat liczby naturalnej

Post autor: Premislav »

To może ja wyjaśnię: podnosisz tę liczbę naturalną do kwadratu, po czym oczekujesz, że to, co otrzymałeś, nie będzie kwadratem liczby naturalnej. Nie wydaje Ci się to podejrzane?
Co do rozwiązania, możesz wykazać, że każda liczba naturalna parzysta będąca kwadratem liczby naturalnej dzieli się przez \(\displaystyle{ 4}\), tak chyba najłatwiej.
Zahion
Moderator
Moderator
Posty: 2095
Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 504 razy

kwadrat liczby naturalnej

Post autor: Zahion »

A może po prostu...
Załóżmy, że istnieje dana liczba, oznaczmy ją jako \(\displaystyle{ a}\). Mamy więc, że zachodzi
\(\displaystyle{ 4k + 2 = a ^{2}}\) czyli \(\displaystyle{ 2(2k + 1) = a ^{2}}\). Liczba \(\displaystyle{ a}\) musi być więc parzysta stąd istnieje taka liczba \(\displaystyle{ s}\), że \(\displaystyle{ a = 2s}\) mamy więc, że zachodzi
\(\displaystyle{ 2(2k + 1) = 4s ^{2}}\) czyli \(\displaystyle{ 2k + 1 = 2s ^{2}}\). Lewa strona jest nieparzysta natomiast prawa jest parzysta. Sprzeczność dowodzi tezy.
mariusz2409
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 4 maja 2013, o 13:34
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 5 razy

kwadrat liczby naturalnej

Post autor: mariusz2409 »

nie może być, ponieważ \(\displaystyle{ 4k+2=2(2k+1)}\) jest podzielne przez \(\displaystyle{ 2}\) a niepodzielne przez \(\displaystyle{ 4}\), bo \(\displaystyle{ 2k+1}\) jest liczbą nieparzystą
into5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 20 paź 2013, o 14:46
Płeć: Mężczyzna

kwadrat liczby naturalnej

Post autor: into5 »

Dzięki, już rozumiem co robiłem źle
Spróbuję analogicznie zrobić dla 4k+3.

4k+3:
\(\displaystyle{ 2(2k+1)+1=a^2

2(2k+1)+1=(2a+1)^2

2(2k+1)=4(a^2+a)

2k+1=2(s^2+s)}\)

sprzeczność, czy tak to należało zrobić?
ODPOWIEDZ