Wyznacz liczbę k z podanej kongruencji
- mariolka0303
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 16 paź 2009, o 17:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: S-ów
- Podziękował: 1 raz
Wyznacz liczbę k z podanej kongruencji
Jak wyznaczyć \(\displaystyle{ k}\) z następującej kongruencji: \(\displaystyle{ 2^{k} \equiv 1(mod11)}\)?
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Wyznacz liczbę k z podanej kongruencji
Zauważ, że \(\displaystyle{ 2}\) jest generatorem w \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_{11}}\), tj \(\displaystyle{ ord_2(11) = 10}\), stąd \(\displaystyle{ 2^k \equiv 2^0 \pmod{11} \iff k \equiv 0\pmod{10}}\).
- vpprof
- Użytkownik
- Posty: 492
- Rejestracja: 11 paź 2012, o 11:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 64 razy
Wyznacz liczbę k z podanej kongruencji
Można też zastosować twierdzenie Eulera, które mówi, że jeśli \(\displaystyle{ a}\) oraz \(\displaystyle{ n}\) są względnie pierwsze, to \(\displaystyle{ a ^{\phi(n)} \equiv_n 1}\), gdzie \(\displaystyle{ \phi(n)}\) jest liczbą liczb względnie pierwszych z \(\displaystyle{ n}\). Tak więc \(\displaystyle{ 2^{10} \equiv_{11} 1}\). Skoro tak, to możemy podnieść lewą stronę do dowolnej potęgi, a prawa pozostanie ta sama.
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Wyznacz liczbę k z podanej kongruencji
vpprof, ale nie wiemy czy \(\displaystyle{ k = \phi(11)}\) jest najmniejszą liczbą naturalną taką, że \(\displaystyle{ 2^{k} \equiv 1\pmod{11}}\), czyli inaczej mówiąc czy \(\displaystyle{ \phi(11)}\) jest rzędem \(\displaystyle{ 2 \pmod{11}}\). Trzeba jeszcze sprawdzić dzielniki \(\displaystyle{ \phi(11)}\).
Żeby lepiej to zobrazować popatrz na taki przykład:
\(\displaystyle{ 2^k \equiv 1 \pmod{17}}\)
Z twierdzenia Eulera mamy po prostu \(\displaystyle{ 2^{16} \equiv 1\pmod{17}}\), jednak odpowiedź \(\displaystyle{ k \equiv 0\pmod{16}}\) jest błędna. Zauważ, że \(\displaystyle{ ord_2(17) = 8}\), tj \(\displaystyle{ 2^8 \equiv 1\pmod{17}}\) i \(\displaystyle{ 8}\) jest najmniejszą taką wartością naturalną. Stąd odpowiedzią jest \(\displaystyle{ k \equiv 0\pmod{8}}\).
Żeby lepiej to zobrazować popatrz na taki przykład:
\(\displaystyle{ 2^k \equiv 1 \pmod{17}}\)
Z twierdzenia Eulera mamy po prostu \(\displaystyle{ 2^{16} \equiv 1\pmod{17}}\), jednak odpowiedź \(\displaystyle{ k \equiv 0\pmod{16}}\) jest błędna. Zauważ, że \(\displaystyle{ ord_2(17) = 8}\), tj \(\displaystyle{ 2^8 \equiv 1\pmod{17}}\) i \(\displaystyle{ 8}\) jest najmniejszą taką wartością naturalną. Stąd odpowiedzią jest \(\displaystyle{ k \equiv 0\pmod{8}}\).