układ kongruencji (chińskie twierdzenie o resztach)

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
ptj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 3 lis 2013, o 12:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

układ kongruencji (chińskie twierdzenie o resztach)

Post autor: ptj »

Hey, mam do rozwiazania takie rownanie kongruencji:
\(\displaystyle{ 2^{n} \approx 1 \pmod{5 \cdot 7 \cdot 9 \cdot 11 \cdot 13}}\) dla \(\displaystyle{ n}\) należacych do naturalnych.
Od razu nasuwa się że jest to \(\displaystyle{ n=0}\) jednak jeśli założymy że nie jest to l. naturalna to zadanie staje się znacznie trudniejsze (rozwiązując układ kongruencji dostajemy właśnie \(\displaystyle{ 1}\)). Jakiś inny pomysł na rozwiązanie?
Ostatnio zmieniony 3 lis 2013, o 18:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

układ kongruencji (chińskie twierdzenie o resztach)

Post autor: robertm19 »

Z twierdzenia Eulera wynika, że \(\displaystyle{ n=\phi(5\cdot 7\cdot 9 \cdot 11 \cdot 13)}\).
ptj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 3 lis 2013, o 12:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

układ kongruencji (chińskie twierdzenie o resztach)

Post autor: ptj »

też tak rozwiązałem:
\(\displaystyle{ n= \phi (5\cdot7\cdot 9\cdot 11 \cdot 13 )= \phi(5)\cdot \phi(7)\cdot \phi(9)\cdot \phi(11)\cdot \phi(13)= 4 \cdot 6 \cdot 3 \cdot2 \cdot 10 \cdot 12 = 17280}\)
gdzie jest błąd?

wolfram mówi że 60n.
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

układ kongruencji (chińskie twierdzenie o resztach)

Post autor: Zordon »

bo \(\displaystyle{ NWW(4,6,3,2,10,12)=60}\)
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

układ kongruencji (chińskie twierdzenie o resztach)

Post autor: robertm19 »

Zordon, wyjaśnisz skąd taki wynik?
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

układ kongruencji (chińskie twierdzenie o resztach)

Post autor: Zordon »

Z chińskiego twierdzenia o resztach:
\(\displaystyle{ 2^n=1 \pmod{5\cdot 7 \cdot 9 \cdot 11\cdot 13}}\)
wtedy i tylko wtedy gdy:
\(\displaystyle{ \begin{cases}
2^n=1 \pmod{5} \\
2^n=1 \pmod{7} \\
2^n=1 \pmod{9} \\
2^n=1 \pmod{11} \\
2^n=1 \pmod{13} \\
\end{cases}}\)

wtedy i tylko wtedy gdy:
\(\displaystyle{ \begin{cases}
4|n\\
3|n \\
6|n \\
10|n \\
12|n \\
\end{cases}}\)

wtedy i tylko wtedy gdy \(\displaystyle{ NWW(4,3,6,10,12)|n}\)
ODPOWIEDZ