Kresy zbioru liczb pierwszych

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
gardner

Kresy zbioru liczb pierwszych

Post autor: gardner »

Kresem dolnym zbioru liczb pierwszych będzie liczba \(\displaystyle{ 2}\). Co z kresem górnym? Wiem, że go nie ma ale nie wiem jak udowodnić. Przypuśćmy, że liczba \(\displaystyle{ p_{x}}\) jest największą liczbą pierwszą. Jeżeli dodam do niej \(\displaystyle{ 1}\) powstanie kolejna liczba (pierwsza bądź złożona). Jeżeli pierwsza to od razu wychodzi sprzeczność z tym, że największa l.pierwsza istnieje. Co jeśli złożona?
Ostatnio zmieniony 1 lis 2013, o 19:46 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Używaj LaTeXa tylko do wyrażeń matematycznych. Temat umieszczony w złym dziale.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Kresy zbioru liczb pierwszych

Post autor: bartek118 »

Wystarczy udowodnić, że liczb pierwszych jest nieskończenie wiele - jest to bardzo dobrze znany fakt. Ponieważ jest to nieskończony podzbiór liczb naturalnych, to kresem górnym jest \(\displaystyle{ +\infty}\).
gardner

Kresy zbioru liczb pierwszych

Post autor: gardner »

Jakaś wskazówka jak to zrobić?
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Kresy zbioru liczb pierwszych

Post autor: bartek118 »

Dowód, że liczb pierwszych jest nieskończenie wiele? Gdyby było ich skończenie wiele, tj. \(\displaystyle{ \{ p_1, \ldots , p_k \}}\), to wówczas \(\displaystyle{ p_1 \cdot \ldots \cdot p_k + 1}\) nie jest podzielna przez żadną z nich, więc jest pierwsza, ale nie ma jej w tym zbiorze - sprzeczność.
mieszkoy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 1 gru 2013, o 18:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Kresy zbioru liczb pierwszych

Post autor: mieszkoy »

Podpisano: Euklides z Aleksandrii
ODPOWIEDZ