Witam
Chciałbym poprosić o pomoc w rozwiązaniu równiania .. może nie od razu rozwiązanie tylko wskazówka, jak nie ogarne rozwiazania ze wskazówka to wtedy bym prosił o rozwiazanie .
Podaj wszystkie liczby całkowite x i y spełniające warunek
\(\displaystyle{ 4x^2 - xy = -2}\)
Kłopotliwe równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 272
- Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:35
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 76 razy
Kłopotliwe równanie
Ostatnio zmieniony 1 lis 2013, o 19:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 272
- Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:35
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 76 razy
Kłopotliwe równanie
wyszło mi że
\(\displaystyle{ x= \frac{-2}{4x - y}}\)
oraż że \(\displaystyle{ 4x-y = \frac{-2}{x}}\)
Co dalej ?
\(\displaystyle{ x= \frac{-2}{4x - y}}\)
oraż że \(\displaystyle{ 4x-y = \frac{-2}{x}}\)
Co dalej ?
Ostatnio zmieniony 1 lis 2013, o 09:01 przez yorgin, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Ułamek - \frac{licznik}{mianownik} . Nie piszesz w lateksie, tylko LaTeX-u.
Powód: Ułamek - \frac{licznik}{mianownik} . Nie piszesz w lateksie, tylko LaTeX-u.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Kłopotliwe równanie
Nie tak. Zapisz
\(\displaystyle{ x(4x-y)=-2}\)
Wynik jest całkowity, szukamy rozwiązań w zbiorze liczb całkowitych, więc \(\displaystyle{ x}\) oraz \(\displaystyle{ 4x-y}\) są całkowite. Jakie mogą być możliwe wartości tych czynników? (patrz dzielniki \(\displaystyle{ -2}\)).
\(\displaystyle{ x(4x-y)=-2}\)
Wynik jest całkowity, szukamy rozwiązań w zbiorze liczb całkowitych, więc \(\displaystyle{ x}\) oraz \(\displaystyle{ 4x-y}\) są całkowite. Jakie mogą być możliwe wartości tych czynników? (patrz dzielniki \(\displaystyle{ -2}\)).
-
- Użytkownik
- Posty: 272
- Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:35
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 76 razy
Kłopotliwe równanie
Wyszły mi możliwości x
\(\displaystyle{ 1, -1, 2, -2}\)
i y
\(\displaystyle{ 1,-1,2,-2,4,-4,8,-8,16,-16}\)
Dobrze ?
\(\displaystyle{ 1, -1, 2, -2}\)
i y
\(\displaystyle{ 1,-1,2,-2,4,-4,8,-8,16,-16}\)
Dobrze ?
-
- Użytkownik
- Posty: 974
- Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 102 razy
Kłopotliwe równanie
Musisz przedstawić liczbę \(\displaystyle{ -2}\) jako iloczyn dwóch liczb całkowitych, masz więc takie możliwości:
\(\displaystyle{ -2 = -1 \cdot 2 \\
-2 = 1 \cdot (-2) \\
-2 = -2 \cdot 1 \\
-2 = 2 \cdot (-1)}\)
Z tego masz 4 przypadki
\(\displaystyle{ x=-1 \wedge (4x-y)=2 \Leftrightarrow y=-6\\
x=1 \wedge (4x-y)=-2 \Leftrightarrow y=6 \\
x=-2 \wedge (4x-y)=1 \Leftrightarrow y=-9\\
x=2 \wedge (4x-y)=-1 \Leftrightarrow y=9}\)
Rozwiązaniem są więc pary liczb \(\displaystyle{ (x,y) = (-1,-6) \vee (1,6) \vee (-2,-9) \vee (2,9)}\).
\(\displaystyle{ -2 = -1 \cdot 2 \\
-2 = 1 \cdot (-2) \\
-2 = -2 \cdot 1 \\
-2 = 2 \cdot (-1)}\)
Z tego masz 4 przypadki
\(\displaystyle{ x=-1 \wedge (4x-y)=2 \Leftrightarrow y=-6\\
x=1 \wedge (4x-y)=-2 \Leftrightarrow y=6 \\
x=-2 \wedge (4x-y)=1 \Leftrightarrow y=-9\\
x=2 \wedge (4x-y)=-1 \Leftrightarrow y=9}\)
Rozwiązaniem są więc pary liczb \(\displaystyle{ (x,y) = (-1,-6) \vee (1,6) \vee (-2,-9) \vee (2,9)}\).