Wykaż, że sigma...

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Daxi187
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 23 paź 2013, o 19:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Wykaż, że sigma...

Post autor: Daxi187 »

\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n} (x _{1} - \vec{x}) ^{2} = \sum_{i=1}^{n} x ^{2}_{1} - n \vec{x}}\) gdzie \(\displaystyle{ \vec{x}= \frac{1}{n} \sum_{i=1}^{n} x _{i}}\)
Ostatnio zmieniony 23 paź 2013, o 19:45 przez Ponewor, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

Wykaż, że sigma...

Post autor: Ponewor »

Zacznij od rozpisania sumy po lewej i rozbicia jej na sumę trzech sigm.
ODPOWIEDZ