wykaż że ... matura 1999 :P

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Matka Chrzestna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 237
Rejestracja: 14 paź 2005, o 14:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: niedługo Warszawa ;)
Podziękował: 143 razy

wykaż że ... matura 1999 :P

Post autor: Matka Chrzestna »

Wykaż, że
\(\displaystyle{ 1 3^{\frac{1}{3}} 9^{\frac {1}{9}} 27^{\frac {1}{27}} ... = \sqrt[4]{27}}\)
Awatar użytkownika
PFloyd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 620
Rejestracja: 9 paź 2006, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 122 razy

wykaż że ... matura 1999 :P

Post autor: PFloyd »

\(\displaystyle{ =3^{\frac{1}{3}}\cdot (3^2)^{\frac{1}{3^2}}\cdot (3^3)^{\frac{1}{3^3}\cdot...}=3^{\frac{1}{3}+2\cdot \frac{1}{3^2}+3\cdot \frac{1}{3^3}...}=3^{\frac{\frac{1}{3}}{1-\frac{1}{3}}+\frac{\frac{1}{3^2}}{1-\frac{1}{3}}+\frac{\frac{1}{3^3}}{1-\frac{1}{3}}+...}=3^{\frac{1}{2}+\frac{1}{6}+\frac{1}{18}+...}=3^{\frac{\frac{1}{2}}{1-\frac{1}{3}}}=3^{\frac{3}{4}}}\)
ODPOWIEDZ