Liczba skończona

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
kleser
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 13 paź 2013, o 12:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świat

Liczba skończona

Post autor: kleser »

Witam,

Jak zapisać w języku logiki, że liczba \(\displaystyle{ x}\) jest liczbą skończoną (o skończonym rozwinięciu)?
Ostatnio zmieniony 14 paź 2013, o 21:33 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Liczba skończona

Post autor: bakala12 »

Proponuję takie coś:
\(\displaystyle{ x= \frac{k}{2^{p} \cdot 5^{q}}}\) gdzie \(\displaystyle{ k \in \mathbb{Z}, \ p,q \in \mathbb{Z_{+}} \cup \left\{ 0\right\}}\)
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Liczba skończona

Post autor: Kartezjusz »

I oczywiście dowieść równoważność. Polecam bardziej dosłowne.
\(\displaystyle{ x=10a_{1}+a_{0}+100a_{3}+0,1a_{-2}.... \wedge \exists_{N \ge 0} \forall_{|n| \ge N} a_{|N|}=0}\)
ODPOWIEDZ