Czy istnieją różnie liczby a i b...

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
pawlitooo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 18 kwie 2013, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Czy istnieją różnie liczby a i b...

Post autor: pawlitooo »

Czy istnieją różnie liczby a i b spełniające równość \(\displaystyle{ \frac{a - b^{2} }{a} = \frac{b - a^{2} }{b}}\).
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Czy istnieją różnie liczby a i b...

Post autor: cosinus90 »

Dziedzina i wymnóż stronami na krzyż.
pawlitooo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 18 kwie 2013, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Czy istnieją różnie liczby a i b...

Post autor: pawlitooo »

Jak mam wyznaczyć dziedzinę funkcji z tego??
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Czy istnieją różnie liczby a i b...

Post autor: cosinus90 »

Tu nie ma żadnej funkcji. Mówię o dziedzinie tej równości, po prostu trzeba tylko założyć że mianowniki są różne od zera, wówczas można wymnożyć na krzyż.
pawlitooo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 18 kwie 2013, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Czy istnieją różnie liczby a i b...

Post autor: pawlitooo »

Ok dzięki nie wiem co mi do głowy wpadło z tą funkcją:) Po wymnożeniu na krzyż wyszło mi, że \(\displaystyle{ ab - a^3{} = ab- b^{3}}\) po podzieleniu przez \(\displaystyle{ ab}\) wyszło, że \(\displaystyle{ b^{3}= a^{3}}\)
AndrzejK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 974
Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 102 razy

Czy istnieją różnie liczby a i b...

Post autor: AndrzejK »

Teraz obustronnie spierwiastkuj i wyciągnij wnioski.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Czy istnieją różnie liczby a i b...

Post autor: cosinus90 »

Poza tym nie dzielisz przez \(\displaystyle{ ab}\), tylko odejmujesz stronami. No, ale rozumiem że to pomyłka
pawlitooo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 18 kwie 2013, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Czy istnieją różnie liczby a i b...

Post autor: pawlitooo »

Czyli wychodzi \(\displaystyle{ a=b}\) A więc odpowiedz będzie,że nie istnieją różne liczby??
AndrzejK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 974
Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 102 razy

Czy istnieją różnie liczby a i b...

Post autor: AndrzejK »

Tak.
ODPOWIEDZ