Udowodnij, że kończy się sześcioma zerami.

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
push
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 146
Rejestracja: 19 wrz 2013, o 20:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 8 razy

Udowodnij, że kończy się sześcioma zerami.

Post autor: push »

Liczba \(\displaystyle{ N = 1 \cdot 2 \cdot 3 ... \cdot 25}\) jest iloczynem liczb naturalnych od \(\displaystyle{ 1}\) do \(\displaystyle{ 25}\). Udowodnij, że liczba \(\displaystyle{ N}\) w systemie dziesiętnym kończy się sześcioma zerami.
Ostatnio zmieniony 10 paź 2013, o 20:16 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Udowodnij, że kończy się sześcioma zerami.

Post autor: bakala12 »

Zauważ że w rozkładzie na czynniki pierwsze tej liczby występuje dokładnie 5 piątek i co najmniej pięć dwójek. To dowodzi tezy zadania.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Udowodnij, że kończy się sześcioma zerami.

Post autor: yorgin »

bakala12, to by dowiodło tylko tego, że liczba kończy się pięcioma zerami. Zgubiłeś gdzieś jedną piątkę
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Udowodnij, że kończy się sześcioma zerami.

Post autor: bakala12 »

A no tak bo \(\displaystyle{ 25=5^{2}}\)! I tu się schowała ta ostatnia piątka
ODPOWIEDZ