Niecałkowitość wyrazów ciągu sum częściowych szeregu harm.
-
- Użytkownik
- Posty: 562
- Rejestracja: 20 maja 2013, o 16:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 98 razy
Niecałkowitość wyrazów ciągu sum częściowych szeregu harm.
Mam takie zadanie:
"Udowodnij że dla kazdego n, jesli n jest naturalne to szereg harmoniczny do n, nie jest liczbą całkowitą."
Proszę jedynie o pomysły
"Udowodnij że dla kazdego n, jesli n jest naturalne to szereg harmoniczny do n, nie jest liczbą całkowitą."
Proszę jedynie o pomysły
Ostatnio zmieniony 6 paź 2013, o 19:35 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Tutaj temat bardziej pasuje.
Powód: Tutaj temat bardziej pasuje.
Niecałkowitość wyrazów ciągu sum częściowych szeregu harm.
Pomysł mam taki, nie wiem czy dobry, ale zawsze. Zrób wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\frac{1}{x^n}}\). Pole pod tym wykresem porównaj z sumą szeregu \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{\infty}\frac{1}{k^n}}\). Po prostu zaznacz odpowiednie prostokąty. Takie podejście wymaga obliczenia całki niewłaściwej.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Niecałkowitość wyrazów ciągu sum częściowych szeregu harm.
Dla \(\displaystyle{ n=1}\) twierdzenie jest fałszywe.Matiks21 pisze:
"Udowodnij że dla kazdego n, jesli n jest naturalne to szereg harmoniczny do n, nie jest liczbą całkowitą."
Niecałkowitość wyrazów ciągu sum częściowych szeregu harm.
Nie zgodzę się: szereg rozbieżny, a więc jego suma nie jest liczbą całkowitą Poprzednik fałszywy, więc implikacja prawdziwa.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Niecałkowitość wyrazów ciągu sum częściowych szeregu harm.
To ja nie rozumiem treści zadania...
Chodzi o badanie całkowitości wyrażenia \(\displaystyle{ \sum\limits_{k=1}^n \frac{1}{k}}\), czy całkowitości \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^\infty\frac{1}{k^n}}\) ?
Czytam treść zadania i widzę pierwszą z wymienionych przez siebie opcji.
Chodzi o badanie całkowitości wyrażenia \(\displaystyle{ \sum\limits_{k=1}^n \frac{1}{k}}\), czy całkowitości \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^\infty\frac{1}{k^n}}\) ?
Czytam treść zadania i widzę pierwszą z wymienionych przez siebie opcji.
Niecałkowitość wyrazów ciągu sum częściowych szeregu harm.
Rzeczywiście, można to zrozumieć na dwa sposoby . Ja rozumiem w ten drugi, co widać z mojego posta Zrozumiałem to tak od razu. Słowo szereg sugeruje sumowanie nieskończenie wielu wyrazów.
Ale tak czy tak, zadanie ma sens. W pierwszym przypadku z wyłączeniem \(\displaystyle{ n=1}\).
Ale tak czy tak, zadanie ma sens. W pierwszym przypadku z wyłączeniem \(\displaystyle{ n=1}\).
Ostatnio zmieniony 5 paź 2013, o 19:45 przez szw1710, łącznie zmieniany 1 raz.
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Niecałkowitość wyrazów ciągu sum częściowych szeregu harm.
szereg harmoniczny do n: \(\displaystyle{ \left( \sum_{k=1}^{\infty}\frac{1}{k} \right)^n}\)
Ostatnio zmieniony 5 paź 2013, o 19:47 przez Zordon, łącznie zmieniany 1 raz.
Niecałkowitość wyrazów ciągu sum częściowych szeregu harm.
To już trzeci sposób. Tu oczywiście od razu mamy twierdzenie prawdziwe.
- Ponewor
- Moderator
- Posty: 2218
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
Niecałkowitość wyrazów ciągu sum częściowych szeregu harm.
W celu przeprowadzenia dowodu dla \(\displaystyle{ n> 1}\) należy sprowadzić wszystkie ułamki do wspólnego mianownika i policzyć największą potęgą dwójki jaka dzieli mianownik oraz licznik. Okaże się, że ta w mianowniku jest większa co da tezę. Ja oczywiście mówię o takiej sumie \(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n} \frac{1}{i}}\), bo tak to zrozumiałem.
-
- Użytkownik
- Posty: 562
- Rejestracja: 20 maja 2013, o 16:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 98 razy
Niecałkowitość wyrazów ciągu sum częściowych szeregu harm.
\(\displaystyle{ 1+\frac {1}{2}+\frac {1}{3}+\ldots +\frac {1}{n}}\) nie jest calkowite o to chodzi. Juz poprawiam: Dla kazdego \(\displaystyle{ n}\) oprócz \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ 0}\) jesli zakladamy że \(\displaystyle{ 0}\) jest naturalne
Ostatnio zmieniony 5 paź 2013, o 19:56 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Niecałkowitość wyrazów ciągu sum częściowych szeregu harm.
Pozostaje oprócz tego sprawdzenie tezy, którą ja zaproponowałem. Wydaje się prawdziwa, a zadanie interesujące
Dokładnie: sprawdzić czy dla każdego \(\displaystyle{ n\in\NN}\) suma szeregu \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{\infty}\frac{1}{k^n}}\) nie jest liczbą całkowitą?
Dla \(\displaystyle{ n=1}\) wyjaśniłem, czemu to prawda. Dla \(\displaystyle{ n=1}\) mamy \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{\infty}\frac{1}{k^2}=\frac{\pi^2}{6}}\), a dalszych sum nie znam. Tym niemniej można to sprawdzić.
Dokładnie: sprawdzić czy dla każdego \(\displaystyle{ n\in\NN}\) suma szeregu \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{\infty}\frac{1}{k^n}}\) nie jest liczbą całkowitą?
Dla \(\displaystyle{ n=1}\) wyjaśniłem, czemu to prawda. Dla \(\displaystyle{ n=1}\) mamy \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{\infty}\frac{1}{k^2}=\frac{\pi^2}{6}}\), a dalszych sum nie znam. Tym niemniej można to sprawdzić.
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Niecałkowitość wyrazów ciągu sum częściowych szeregu harm.
Tamto jest akurat trywialne, bo dla \(\displaystyle{ n\geq 2}\) jest \(\displaystyle{ 1<\zeta(n)<2}\)
Niecałkowitość wyrazów ciągu sum częściowych szeregu harm.
No to mamy sprawę załatwioną. Jakoś dzeta nie przyszła mi do głowy
-
- Użytkownik
- Posty: 562
- Rejestracja: 20 maja 2013, o 16:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 98 razy
Niecałkowitość wyrazów ciągu sum częściowych szeregu harm.
\(\displaystyle{ \sum\limits_{k=1}^n \frac{1}{k} \neq C}\) gdzie C jest liczbą całkowitą. Wybaczcie za wieloznaczną treść.
@Ponewor, w jaki sposób mam to sprawdzić?
@Ponewor, w jaki sposób mam to sprawdzić?