Największy okres w ułamku okresowym.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 14 wrz 2013, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 2 razy
Największy okres w ułamku okresowym.
Witam. Chciałbym się dowiedzieć, jak znaleźć ułamek z jak największym okresem, w możliwie łatwy sposób (jestem uczniem 1-szej klasy technikum). Czy jest na to jakaś zasada? Szukałem na forach, ale niczego nie znalazłem lub byłem po prostu za głupi żeby zrozumieć. Mam nadzieję, że temat się nie powtarza (starałem się przeszukać dokładnie). Proszę o szybką pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 14 wrz 2013, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 2 razy
Największy okres w ułamku okresowym.
Chodzi mi o to: \(\displaystyle{ 1/3 = 0.(3)}\) - okres to \(\displaystyle{ 3}\). Chcę znaleźć jak największy okres.
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2013, o 23:04 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 270
- Rejestracja: 21 lis 2010, o 22:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 35 razy
Największy okres w ułamku okresowym.
Ale możesz sobie napisać liczbę z dowolnie dużym okresem, np. \(\displaystyle{ 0,(97843534519)}\) i bez większych problemów znaleźć dla niej ułamek zwykły. A największego okresu nie ma, bo dla każdej liczby w okresie istnieje przecież jakaś większa od niej, która sama nie jest okresowa.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 14 wrz 2013, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 2 razy
Największy okres w ułamku okresowym.
W sumie jak na to tak spojrzeć to moje myślenie wydaje się nielogiczne... Racja, spróbuje się tak pobawić. Dzięki za szybką odp. Pozdrawiam
EDIT: Jaki jest ten sposób na znalezienie ułamka za pomocą okresu? Mógłbyś mi to troszkę wyjaśnić? Będę dozgonnie wdzięczny.
EDIT: Jaki jest ten sposób na znalezienie ułamka za pomocą okresu? Mógłbyś mi to troszkę wyjaśnić? Będę dozgonnie wdzięczny.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Największy okres w ułamku okresowym.
Liczba
\(\displaystyle{ \frac{1}{(10^n-1)^2}}\)
ma okres długości \(\displaystyle{ n\cdot (10^n-1)}\).
Może więc być dowolnie długi.
\(\displaystyle{ \frac{1}{(10^n-1)^2}}\)
ma okres długości \(\displaystyle{ n\cdot (10^n-1)}\).
Może więc być dowolnie długi.